Taşkent Uluslararası Film Festivali’nde bu sene Orta Asya sineması ön plandaydı
Bu yıl 15’incisi düzenlenen Taşkent Uluslararası Film Festivali’nde Orta Asya sineması ön plandaydı. Dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncular, filmleri ödüllendirmek ve yeni nesil sinemaseverlere beyaz perde dünyasını tanıtmak için Özbekistan’ın başkentine geldi.
Bu festival İpek Yolu’nun İncisi olarak adlandırılıyor.
Taşkent Uluslarası Film Festivali Direktörü Fırdavs Abdukhalıkov:
“Bu festival 52 ülkeden sinemacıları barış, ilerleme ve aydınlanma sloganı altında bir araya getiriyor; bu Cumhurbaşkanımızın inisiyatifi. Özbekistan her zaman Büyük İpek Yolu’nun kalbi olmuştur. Fikir alışverişinin, yaratıcılığın olduğu bir tür eritme potasıydı, dolayısıyla bu festival bu geleneklerin bir devamı niteliğinde.”
Festivalin yarışma programına çeşitli ülkelerden sinema okulu öğrencileri katıldı. Ekiplerin Özbekistan’daki mekanları kullanarak bir kısa film yapmak için tam 5 günleri vardı. Azerbaycan’dan “100 adım” adlı film “5 günde sinema” en iyi film ödülünü aldı.
Bu festival sırasında dünya çapındaki yıldızların deneyimlerini paylaştığı çok sayıda ustalık sınıfı gerçekleştirildi. Kazanan filmi Oscar’a aday gösterilen Hassan Nazer, bir filmde oyuncu olmayan kişilerin nasıl kullanılacağını anlattı:
“Bu çok büyük bir risk ama filme çok fazla yaratıcılık ve özgünlük getirebilirler çünkü rol yapmıyorlar, doğal şeyler sunuyorlar”.
“Taxi” filminin ünlü ikilisi – Frederic Diefenthal ve Samy Naceri – genç oyuncularla deneyimlerini paylaştı.
“Kimseyi dinlemeyin, ne ailenizi ne de arkadaşlarınızı, hayalinizin peşinden sonuna kadar gitmelisiniz.”
Galina Polonskaya:
“Festivalin doruk noktası Semerkant’ta, yeni yaratılan, antik tarzdaki Ebedi Şehir’de gerçekleşti; bu şehrin filmlerde fon olarak kullanılacağına şüphe yok”.
Orta Asya sineması festivalin ana yarışma kategorisiydi.
Krzysztof Zanussi başkanlığındaki uluslararası jüri En İyi Film ödülünü “Sunday” filmine verdi. Özbekistanlı bir yönetmen tarafından çekilen bu film, dünyalarını değiştirmek isteyen çocuklar ile sahip olduklarıyla mutlu olan yaşlı ebeveynlerinin hikayesini anlatıyor.
“Sunday” filmi yönetmeni Shokır Kholıkov:
“Orta Asya’da hala söylenmemiş, gösterilmemiş pek çok konu var. Bu gençler için iyi bir fırsat. Sadece rol yapmanız gerekiyor. Zaman varken bu filmleri yapmak lazım. Film yapmamız gerekiyor.”