Almanya’da sağ popülist AfD’ye karşı kitlesel protestolar

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Yaklaşık 250.000 kişi, AfD ve diğer aşırı sağ grupların göçmenleri toplu olarak sınır dışı etme planlarını kınamak için Almanya’nın çeşitli şehirlerinde sokaklara çıktı.

REKLAM

On binlerce kişi, sağcı popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisini kınayan pankart ve pankartlar taşıyarak, “Bir daha asla”, “Nefrete karşı” ve “Demokrasiyi savunun” gibi sloganlar atarak Almanya genelinde yürüdü.

Aralarında Alman vatandaşlığı bulunan ve “ülkeye entegre olmayan” milyonlarca insanı Almanya’ya sınır dışı etmeyi planlayan AfD’ye karşı hem siyasi hem de toplumsal tepkiler sürüyor.

Polis, Cumartesi öğleden sonra Frankfurt’ta düzenlenen gösteriye 35 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Gösteriler ayrıca Stuttgart, Nürnberg ve Hannover’de de gerçekleşti.

Polis, Almanya’nın ikinci büyük şehri Hamburg’da cuma günü düzenlenen gösteriye 50 bin kişinin katıldığını duyurdu.

Berlin, Münih ve Köln gibi Almanya’nın diğer büyük şehirlerinde Pazar günü yapılması planlanan protestolara on binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Toplu sınır dışı toplantısı protestolara yol açtı

Protestoların nedeni, Correctiv medya kuruluşunun geçen hafta aşırı sağ Kimlikçi Hareket ve AfD üyelerinin katıldığı Kasım ayı toplantısına ilişkin raporuydu. Daha sonra bu toplantının gerçekleştiği resmi verilerle doğrulandı.

Gizli toplantıda Kimlik Hareketi’nin önde gelen üyelerinden Avusturya vatandaşı Martin Sellner’in göçmenleri sınır dışı etmek için “yeniden göç” vizyonu sunduğu ortaya çıktı.

AfD, etkinlikle herhangi bir organizasyonel veya mali bağlantısının olmadığını, söylenenlerden kendisinin sorumlu olmadığını ve konuşan üyelerinin bunu tamamen kişisel sıfatla yaptığını belirterek toplantıdan uzaklaşmaya çalıştı.

AfD’nin eş liderlerinden Alice Weidel, toplantıda hazır bulunan bir danışmandan ayrıldı.

Toplantının ortaya çıkması, Almanya’nın AfD’yi yasaklaması gerektiği yönündeki tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Birçok AfD muhalifi de, AfD’nin “mağduriyet”ten yararlanarak partiyi daha da güçlendirebileceğini söyleyerek yasaklama fikrine karşı çıkıyor.

Almanya’da sağ popülizmin popülaritesi artıyor

Almanya’da geçtiğimiz yıllarda aşırı sağa karşı başka protestolar da görülmüş olsa da, bu hafta sonu ülke genelinde ondan fazla şehirde gerçekleşen protestoların boyutu dikkat çekici.

Kalabalık, protestoların AfD’ye karşı toplumsal muhalefeti harekete geçirdiğinin bir işareti olarak görülüyor.

Gösteriler aynı zamanda AfD’nin Alman seçmenler arasında artan popülaritesine ilişkin endişelerin de bir işareti.

AfD 2013 yılında kuruldu ve ilk kez 2017 yılında Almanya Federal Meclisi’ne girdi.

Kamuoyu yoklamaları, AfD’nin 2021’deki son federal seçimde elde ettiği %10,3’ün oldukça üzerinde, yaklaşık %23 oyla ülke genelinde ikinci sırada olduğunu gösteriyor.

Geçen yaz AfD adayları partinin ilk belediye başkanlığı ve bölge meclisi seçimlerini kazanarak Nazi döneminden bu yana bunu yapan ilk aşırı sağ parti oldu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort