Ezine peynirinin sahtesi yapay zekayla tespit edilecek – Son Dakika Türkiye Haberleri

0

Rektör Prof. Dr. başkanlığında yapay zeka destekli devam eden çalışmalar kapsamında Dr. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Cüneyt Erenoğlu. Ezine Gıda OSB İhtisas Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Doktoru öğretim üyesi Enis Arslan gözetiminde. Öğretmen Dilvin İpek'in araştırmacı olarak katıldığı proje hayata geçirildi.

“Coğrafi işaret ihlalleri ve coğrafi alanda standart dışı hileli ürünlerin tespitine yönelik Akıllı Takip Yazılımı Geliştirme Projesi” kapsamında hazırlanan ve başarıyla test edilen yapay zeka destekli yazılım sistemi için Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan patent alındı. bağlam”. Endikasyonlu Ürünler” Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmektedir.

Çan ilçesine bağlı Ezine, Bayramiç, Ayvacık, Şerbetli, Etili, Ahlatlıburun, Küçüklü, Alibeyköy ve Söğütalan ilçeleri ile Karacaören, Kurşunlu, Şerbetli köylerinde bulunan süt toplama merkezleri ve Ezine mandıralarının coğrafi sınırları girildi. ve Merkez İlçeden Kirazlı yazılım veritabanında yer almaktadır.

Üniversitede ve üreticilerden temin edilebilecek yazılım, hammaddelerin veri tabanındaki işlenmiş sütün toplandığı yerleşim yerleri dışından gelip gelmediği, üretimin raporlanan laboratuvarlar dışında gerçekleşmesi durumunda uyarıda bulunarak bilgi de sağlıyor. Üretim aşamasında yağ içeriği ve diğer bileşenler hakkında.

Uluslararası marka Ezine peynirinin değerinin korunması amacıyla hazırlanan sistemin ÇOMÜ bünyesinde kurulacak analiz merkezinde kullanılmaya başlanması planlanıyor.

Profesör. Dr. Erenoğlu, AA muhabirine, hem Çanakkale'nin hem de Türkiye'nin çok önemli bir markası olan Ezine peynirinin geleceğine katkı sağlayacak yazılımlar geliştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Bölgede coğrafi işaretli pek çok gıda ürününün bulunduğunu belirten Erenoğlu, şöyle devam etti:

“Coğrafi işaret ve tescil aslında o ürünün ve üretildiği tesisin garantisi anlamına geliyor. Bu projede kayıt altına alınan ürünlerin ilk üretimden tüketime kadar olan sürecini tek bir yerde gıda kodu olarak garanti ediyoruz. Peynir, süt üretiminden toplanmasına ve fermentasyonuna kadar bölgemizde oldukça yaygın bir konu. Projenin uygulama aşamasında mandıraya giderek mandıranın topladığı ürünlerin ve yaklaşık olarak mevcut toplama merkezlerinin koordinatlarını aldık. Coğrafi bilgi sistemleri ve küresel konumlandırma sistemleri Daha sonra bu koordinatları bir veri tabanında topladık. “Coğrafi olarak Ezine ve merkez ilçe bazında kayıt altına aldık.”

Erenoğlu, süt toplama merkezlerinden üretime kadar sistem ve proses kontrolünü sağladıklarını söyledi.

Projeyle Ezine peynirinin korunmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Erenoğlu, şöyle konuştu: “Bundan sonra yapılacak şey, kalite ve standardizasyonu koruyarak uluslararası pazarlama, pazarlama ve fuar gibi stratejileri hayata geçirmektir.” dedi.

– “Üretim sırasında hangi değerlere sahip olması gerektiğini karşılaştırıp görebiliyoruz”

Dr. Öğretim Üyesi Enis Arslan da projenin TÜBİTAK tarafından “Yeni Fikir ve Ürünlerin Araştırmasını Destekleme Ulusal Programı 1005” kapsamında desteklendiğini söyledi.

Projenin 18 aylık bir süreyi kapsadığını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Önemli sayıda akademisyenden oluşan bir ekibin oluşturduğu çalışmamız genel olarak Peynir Ezine'ye yönelik bir proje. TÜBİTAK projesi de bize gerekli ekipman ve maddi desteği sağladı. Bu proje Peynirli Ezine'ye yöneliktir.” “Sürece özel geliştirildi ancak modüler bir yapıya sahip olduğu için farklı alanlarda da kullanılabiliyor.” dedi.

Arslan, özellikle gıda sahtekarlığına karşı yapay zeka algoritmalarının belli parametrelerle kimyasal analiz yoluyla kullanılmasının ön plana çıktığını anlattı.

ÇOMÜ Yeşil Dönüşüm Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Dilvin İpek, projenin temel olarak geliştirilen yazılım sayesinde coğrafi etiketli ürünün üretim sırasında arızalanması durumunda iade edilmesine olanak sağladığını, ekonomik anlamda ciddi kayıpların önüne geçilebileceğini söyledi. Piyasaya sürülmesi engellendiği için.

Ayrıca yazılımın piyasadaki coğrafi işaretli ürünlerin belirtilen özelliklere sahip olup olmadığının tespitine yardımcı olduğunu söyleyen İpek, şöyle konuştu:

“Projede esas olarak kalite parmak izinin araştırılması üzerine çalıştım. Burada kalite parmak izini araştırırken, zaten ürünlerin menşe belgelerinde Ezine peynirinin protein ve yağ gibi bazı kalite parametreleri var. Ezine peynirinin uluslararası kabul görmüş coğrafi işaret değerini bu anlamda koruma altına aldık. İşleme ve üretim sırasında hangi değerlere sahip olması gerektiğini biliyoruz ve bunu üretim sırasında karşılaştırıp görebiliyoruz. Piyasadaki ürünler gerçekten Ezine peyniridir. Bu dijital istasyonu Ezine peynirinin içerisine yerleştirerek tüketiciyi aldatan ürünlerin takibini ve tespitini kolaylaştırmış olduk. Bu da coğrafi işaretli olduğu için hem tüketiciye hem de üreticiye koruma sağlıyor. Ezine peyniri gibi ürünlerin hem üreticisinin hem de ham maddesinin üreticisinin aynı coğrafyada olması gerekir, dolayısıyla bir bölge için çok önemli bir üründür. “Bunu başka yerde üretmek büyük bir ekonomik kayıp anlamına geliyor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

handycasinozone.com freebetstake.com