Filipinler’den Çin’e suçlama: Uluslararası barışın en büyük bozucusu – Son Dakika Dünya Haberleri
Filipin Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr., Çin'in Filipin gemilerinin Sabina Shoal kıyısındaki bir Muhafız gemisine yiyecek ve diğer malzemeleri ulaştırmasını engellemesinin ardından ABD Hint-Pasifik Komutanlığı tarafından başkent Manila'da düzenlenen uluslararası askeri konferansta yaptığı konuşmada , şunları söyledi: Pekin yönetiminin ülkedeki “saldırganlığından” dolayı uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde kınanması çağrısında bulundu.
Konferansa ABD ve müttefik ülkelerden üst düzey askeri ve diplomatik yetkililer katıldı. “Çin, Güneydoğu Asya’da uluslararası barışın en büyük yıkıcısıdır” Teodoro, Çin'in ihtilaflı sular ve diğer alanlardaki giderek daha iddialı eylemlerine ilişkin uluslararası kaygı beyanlarının bulunduğunu söyledi. “Bu yeterli değil” ifade edildi.
Theodore, “Panzehir Çin'e karşı daha güçlü kolektif çok taraflı eylemdir” Diplomatların ve savunma yetkililerinin bu konuda daha güçlü tedbirler alması gerektiğini söyledi.
Çin “forvet” Teodoro, bu eylemleri kınayan ve durdurulmasını zorunlu kılan bir BM Güvenlik Konseyi kararının önemli bir adım olacağını ancak bu hedefe ulaşmanın zorluğunu da kabul ettiğini kaydetti. “Dünya o kadar mükemmel değil” dedi.
Theodore, ASEAN, ilgili ve güvenilir kalabilmek için Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerini görmezden gelmeye devam edemez.” dedi.
Güney Çin Denizi'ndeki son olayda Filipinli yetkililer, Çin'in 40 gemisinin bulunduğunu söyledi “aşırı güç” Kendisi, cihazı, iki Filipin gemisinin, tartışmalı Sabina Shoal'daki Manila'nın en büyük sahil güvenlik gemisine yiyecek ve diğer malzemeleri teslim etmesini engellemek için kullandığını söyledi.
Çin Sahil Güvenlik sözcüsü Gan Yü, Filipin Sahil Güvenlik gemisinin izinsiz olarak bölgeye girdiğini ve Çin tarafının buna karşı yasal kontrol tedbirleri uyguladığını söyledi.
Çin ve Filipin sahil güvenlik gemileri daha önce Spratly Adaları'nın güneyindeki Sabina Shoal yakınlarında çatışmıştı.
Filipinlilerin “Buhanginan”, Çinlilerin ise “Şienbin” adını verdiği bir Filipin Sahil Güvenlik gemisi Sabina Sahili'nde mahsur kaldı. Filipin gemileri, söz konusu gemiye yakıt ikmali yapmak için periyodik olarak bölgeyi ziyaret ediyor.
Güney Çin Denizi, kıyı ülkelerinin bağımsızlığını kazandığı II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasındaki egemenlik anlaşmazlıklarının merkezinde yer alıyor.
Çin, ilk kez 1947'de yayınlanan haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inden fazlasında egemenlik iddiasında bulunurken, Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da yer altı kaynakları açısından zengin bölge üzerinde hak iddia ediyor.
ABD ve bölge ülkeleri, Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üs inşa etmesine, sivil gemi filoları ve askeri unsurlarla varlığına karşı çıkıyor.
Lahey Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in iddiasına ilişkin 2016 yılında verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına hükmetmişti.