Brüksel, Solingen saldırısının ardından sınır kontrollerinin ‘son çare’ olduğunu belirtti

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İtalyancadır

Almanya'nın Solingen kentinde Bulgaristan'a sınır dışı edilmek isteyen Suriyeli bir mültecinin bıçaklı saldırısının ardından göçmenlik meselesi Avrupa'da tartışmaların odağına geri döndü.

REKLAM

Almanya'nın Solingen kentinde üç kişinin ölümüne yol açan bıçaklama olayının ardından Avrupa Komisyonu, bir yandan üye devletlerin ulusal güvenlik ayrıcalıkları ile korunması gereken Schengen bölgesinin bütünlüğünü dengeleyecek ince bir çizgi çizmeye çalışıyor. , diğer taraftan.

Avrupa entegrasyonunun en somut başarılarından biri olarak kabul edilen, 450 milyon vatandaşın pasaportsuz seyahat ettiği Schengen bölgesi, ülkelerin bazı durumlarda yasa dışı olarak uzatılan geçici sınır kontrolleri uygulamaya koyduğu 2015 göç krizinden bu yana baskı altında kaldı.

Şu anda aralarında Almanya'nın da bulunduğu sekiz Schengen ülkesi kontroller gerçekleştiriyor.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, sınır kontrollerinin “orantılı” olması ve “zaman sınırlı, istisna ve son çare” olarak kalması gerektiğini söyledi.

Tedbirin her zaman “kamu düzenine veya iç güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit” ile gerekçelendirilmesi gerektiğini belirtti.

Solingen'de sözde İslam Devleti'nin üstlendiği bıçaklı saldırı, daha önce sığınma başvurusu reddedilen ve Avrupa Birliği'ne girdiği ilk ülke olan Bulgaristan'a geri gönderilmesine karar verilen Suriye vatandaşı tarafından gerçekleştirildi. AB). .

Sınır dışı etme işleminin gerçekleştirilmemesi, Alman yetkililer arasında bir suçlama döngüsünü tetikledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkelerinde kalma hakkı olmayanların daha hızlı sınır dışı edileceği vaadinin yanı sıra, “Avrupa'nın göç politikalarında” bir şeylerin değişmesi gerektiğini söyledi.

Scholz, “Almanya'da kalamayan ve kalmasına izin verilmeyenlerin ülkelerine geri gönderilmesini ve sınır dışı edilmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” diye ekledi.

Sağcı politikacılar, Scholz'u ve onun sevilmeyen üç partili koalisyonunu eleştirme fırsatını hemen değerlendirdi ve düzensiz göçün engellenmesi için güçlü eylem çağrısında bulundu.

Merkez sağ Alman Demokrat Birliği'nin (CDU) lideri Friedrich Merz, Almanya'ya sığınan en büyük iki grup olan Suriyeli ve Afgan mültecilerin kabulüne ilişkin bir moratoryum ve Almanya sınırlarında kalıcı kontroller yapılmasını önerdi. Merz “Yeter artık!” yazdı.

Aşırı sağ AfD partisinin eş başkanı Alice Weidel de benzer görüşleri dile getirerek, kabul gecikmesinin “en az” beş yıl sürmesi gerektiğini söyledi.

Weidel, ZDF kanalına verdiği demeçte, “Ayrıca sınırlar kapatılmalı ve suç oranı en yüksek olan insan grupları, özellikle de Almanya'da yasadışı olarak bulunan Afganlar, Suriyeliler ve Iraklılar sınır dışı edilmelidir.”

“Yeni Antlaşmaya Odaklanın”

Uygulanması halinde AB kurallarıyla çelişecek olan bu fikirler sorulduğunda Avrupa Komisyonu yorum yapmaktan kaçındı. Komisyon, asıl amacının “Yeni Düzen” olarak da bilinen göç ve sığınma politikası reformunun uygulanması olduğunda ısrar ediyor.

Anlaşma kapsamındaki beş yasanın yürürlüğe girmesi iki yıl alacak.

REKLAM

Yeni reform paketine göre, sığınma talebi reddedilen başvuru sahibinin de geri gönderme kararı alması ve iki prosedür arasındaki farkın kapatılması bekleniyor.

Avrupa sınır koruma kurumu Frontex, Üye Devletlere sınır dışı etme prosedürlerinin başarılı olmasını sağlamada yardımcı olacak. Ancak son söz yine de göçmeni geri alması istenen ve bunu reddedebilecek ülkenin elinde olacak.

AB'ye dönüş oranı %30 civarındadır.

Daha da önemlisi, uluslararası hukuka göre hükümetlerin sığınmacıları hayatlarının ve insan haklarının risk altında olacağı ülkelere geri göndermeleri yasaktır.

REKLAM

Üye ülkeler arasında göçmenlerin Suriye'nin bazı bölgelerine geri gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin tartışma son aylarda ivme kazansa da henüz bir sonuca ulaşılamadı.

Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü şunları söyledi: “Bu devam eden bir çalışma. şimdiye kadar [Suriye’deki] Henüz koşullar oluşmadı” dedi.

Yeni Pakt, sınır dışı etme kararlarının AB genelinde eşit şekilde tanınmasını sağlamak için Avrupa çapında bir “güvenli menşe ülkeler” listesi hazırlama olanağı sağlıyor.

Bugüne kadar her üye devletin kendi “güvenli ülkeler” listesi var ve bu bazen hükümetler arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor.

REKLAM

Avrupa Politika Merkezi'nde (EPC) kıdemli politika analisti Alberto-Horst Neidhardt, euronews'e şöyle konuştu: “Böyle bir listeye sahip olmak, insanların kendi ülkelerine dönmelerini kolaylaştırabilir ve bu da daha sonra güvenli olarak tanımlanacaktır.”

Ancak kataloğun mevzuatla aynı anda sunulmaması ve dolayısıyla müzakerelere dahil edilmemesi, 27 üye ülkenin tamamını aynı sayfada buluşturmak için zorlu bir mücadele yaratıyor.

Neidhardt, “Hangi ülkelerin bu listeye dahil edilmesi gerektiği konusunda yakın zamanda çok güçlü bir fikir birliğine varılması pek olası değil” dedi. “Özellikle şu anda medyanın ilgi odağı olan Suriye veya Afganistan gibi ülkelere bakarsanız, üye ülkeler arasında bu konuda çok ama çok farklı tutumlar var.”

Savaşın olmadığı ülkelerde azınlık gruplarına zulme uğrayabileceğini savunan sivil toplum kuruluşları tarafından “güvenli ülke” kavramı sorgulanıyor.

REKLAM

Ancak konunun gündemin üst sıralarında yer alması bekleniyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ikinci görevi için hazırladığı kılavuzda, “Avrupa genelinde kararların karşılıklı tanınmasını” sağlamak için suçluların iadesi konusunda “yeni bir ortak yaklaşım” önerme sözü verdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

gaziantep escort