Özbek halkı sandık başına gidiyor – Son haberler

0

Yaklaşık 20 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Özbekistan'da yeni anayasanın kabul edilmesinin ardından yapılacak ilk genel seçimlerde seçmenler, Yasama Meclisi ile il ve ilçe belediye meclislerinin üyelerini belirlemek için yerel saatle 08.00 ile 20.00 arasında oy kullanacak. .

İlk kez çoğunlukçu ve nispi sisteme göre gerçekleştirilen bu seçimlerde Milli Yükseliş Demokrat Partisi, Halkların Demokrat Partisi, Liberal Demokrat Parti, Sosyal Demokrat Parti “Adalet” ve Sosyal Demokrat Parti'den toplam 875 aday yer aldı. Ekoloji Partisi'nden. 150 sandalye için yarışıyorlar.

Seçimlerde nispi nispi seçim sistemine göre seçilecek 75 milletvekili için 500 aday, 75 bölgenin çoğunlukçu seçim sistemine göre belirlenecek 75 milletvekili için ise 375 aday yarışıyor.

Seçmenler ülke genelinde bulunan 10 bin 717 sandıkta oy kullanabiliyor.

Ülke genelinde 20 milyona yakın kayıtlı seçmen, 75 seçim bölgesinde kurulacak 10 bin 717 sandıkta oy kullanabilecek. Özbekistan'ın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 39 yabancı ülkedeki diplomatik temsilciliklerinde yurt dışındaki Özbek vatandaşları için 56 sandık kuruldu.

Seçimler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dahil olmak üzere 50'den fazla ülke tarafından gerçekleştirildi. ) ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Türk Devletleri Örgütü izleyecek.

Resmi olmayan sonuçlar yarın açıklanacak.

Seçimlerde en çok oyu alan parti başbakan adayını belirleyecek

Başkanlık sistemiyle yönetilen Özbekistan'da parlamento, Yasama Meclisi ve Senato'dan oluşuyor. Ülke parlamentosunun alt meclisi olan ve daimi olarak görev yapan Yasama Meclisi 150 milletvekilinden, üst meclisi olan ve üç ayda bir toplanan Senato ise 65 üyeden oluşuyor.

İl meclislerine seçilenler, gelecek ay yapılacak toplantılarda bölgelerini Senato'da temsil edecek senatörleri seçecek. Senato'da ülkenin 14 bölgesinin her biri 4 senatörle temsil edilecek ve 9 senatör cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Yeni uygulamaya göre partiye mensup olmayan milletvekilleri de milletvekili aday listesinde yer alabilecek.

Seçimlerde en çok oyu alan parti, başbakan adayını belirleme ve cumhurbaşkanının onayına sunma hakkına sahip olacak.

Ülkede ilk kez bu seçimlerde yürürlüğe giren seçim kanununa göre, Yasama Meclisi seçimleri çoğunluk ve nispi temsil sistemine göre yapılıyor.

Özbekistan'da şu ana kadar çoğunlukçu seçim sistemi uygulanıyor olsa da, seçim bölgesinde oyların çoğunluğunu alan adayların seçilmiş sayıldığı, tüm adayların ülkedeki siyasi partileri temsil etmesi gerekiyordu.

Yasama Meclisi tarafından 31 Ekim 2023'te kabul edilen “çoğunluk ve nispi orantılı temsil” sistemine geçişe ilişkin kanun, 24 Kasım 2023'te Senato tarafından onaylanarak Aralık ayında Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. 2023.

Özbekistan'da Aralık 2019'da yapılan son parlamento seçimlerinde Liberal Demokrat Parti 53 sandalye, Ulusal Diriliş Demokrat Partisi 36 sandalye, Sosyal Demokrat “Adalet” Partisi 24 sandalye, Halkın Demokrat Partisi 22 sandalye ve Özbekistan Ekoloji Partisi ise 22 sandalye elde etti. 15 koltuk. 150 sandalyeli Yasama Meclisindeki koltuklar.​​​​​​​

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber