Bunu hafife almayın! Kalıcı ağız kokusuna dikkat edin; bu, altta yatan hastalıkların bir işareti olabilir!

0

Uzman Dr. Adil Duman, ağız kokusunun genellikle ağız ve diş sağlığı sorunlarından veya kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarından kaynaklandığını söyledi. Doktor ağız kokusunun %90’ının bu sebeplerden dolayı oluştuğunu söyledi. Sigara içme, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve akciğer hastalıkları gibi durumların da kötü bir nefese neden olabileceğini ve bu tür sorunların göz ardı edilirse mide ve sindirim hastalıklarının değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayabileceğini söyledi.

MİDE VE SİNDİRİM SİSTEMİ BOZUKLUKLARI

Uzman, mide hastalıklarının da ağız kokusuna neden olabileceğini vurguluyor. Dr. Duman, özellikle reflü hastalığının bu duruma neden olabileceğini belirtti. Duman, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan bu hastalıkta, mide asidi ve yemek artıklarının nefeste kötü kokuya neden olabileceğini söyledi. Sigara içmek, yemek borusunda oluşan “divertikül” adı verilen kabarcıklar veya yemek borusunun alt ucunun kasılmasına neden olan akalazya gibi hastalıkların da ağız kokusuyla bağlantılı olabileceği belirtildi.
Duman, ağız kokusuna neden olabilecek diğer hastalıkları ise şöyle sıraladı: “Helicobacter pylori enfeksiyonu, bağırsak tıkanıklığı, irritabl bağırsak sendromu (IBS), karaciğer ve böbrek hastalıkları, safra kesesi sorunları, sindirim sistemi enfeksiyonları”.

KOKU TÜRLERİ TANI KOLAYLAŞTIRABİLİR

kötü nefes

Ağız kokusunun birçok sağlık sorununa işaret edebileceğini belirten Duman, kokunun türüne göre teşhis konulabileceğini belirterek, kokuların neden olabileceği rahatsızlıkları şöyle sıraladı: “Çürük yumurta kokusu: Genellikle mide-bağırsak rahatsızlıklarıyla ilişkilidir. Tatlı veya meyvemsi koku: Diyabetle bağlantılıdır. Mantar kokusu: Bir enfeksiyona veya bakteri üremesine işaret edebilir. Kaka kokusu: Bağırsak tıkanıklığı gibi sorunlarla ilişkilidir. “Balık kokusu: böbrek hastalığının belirtisi olabilir.”

TEDAVİ VE ÖNLEMLER

ağız kokusu2

Doktor, inatçı ağız kokusunun altında yatan nedeni belirlemek gerektiğini vurguluyor. Duman, bu sorunun tek başına ağız ve diş sağlığına bağlanmaması gerektiğini söyledi. Altta yatan hastalıkların sigara, kulak, burun, boğaz ve gastroenteroloji testleri ile teşhis edilmesi gerektiğini, reflü ve Helicobacter pylori enfeksiyonu gibi sorunların tedavi edilmesiyle ağız kokusunun büyük ölçüde ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Ağız kokusunun genellikle ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olamayacağını ancak göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Duman, şu uyarıda bulundu: “Ağız kokusu bireyin sosyal yaşamını ve psikolojik durumunu ciddi şekilde etkileyebilir. “Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesine rağmen sorun devam ediyorsa bir uzmana danışılıp gerekli tetkiklerin yapılması gerekir.”

(İHA)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku