Bakan Uraloloğlu: Sıfır ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltmayı hedefliyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraologlu, Taşıma'daki Türkiye Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi lansman törenine konuştu. Bakan Uraological dün Sözlerine Marmara Denizi'nde ve çevre illere çarpan depremlerde, özellikle İstanbul'da, vatandaşlar üstesinden gelme isteklerini sunmaya başladı. Bakan Uraloglu, “Ülkemizin ana ulaşım yapıları, Yavuz Sultan Sultan Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehit Köprüsü, Aurasia Tüneli, Marmaray, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü Köprüsü, herhangi bir olumsuzluk yaşamadığımızı ifade edeceğim.
“Ulaştırma sektörü, dünyada küresel sera gaz emisyonlarının yüzde 21,11'ini oluşturan üçüncü
Bakan Uraloğlu, ulaşım sektörünün medeniyetlerin yükselişinde ve insanlığın ilerlemesinde her zaman belirleyici bir rol oynadığını vurguladı. Trenlerden trenlere, at arabalarından kamyonlara, denizleri aşan mutfaktan günümüz yükünün devasa yüküne kadar uzanan bu uzun yolculukta Uraloğlu, araçların ve ulaşım sistemlerinin sürekli olarak dönüştürüldüğünü ve sözlerini aşağıdaki gibi sürdürdüğünü vurguladı:
Diyerek şöyle devam etti: “Bu değişiklik, tüm dünyadaki fosil yakıtlar gibi enerji kaynaklarının hızlı tüketiminin kaynağı ve bundan elde edilen karbon tahliyesindeki artış oldu. Bugün, ulaşım sektörü dünyada ikinci ve küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 21,11'ini oluşturan dünyada yüzde 20'si ile ikinci sırada yer alıyor.”
Uraology, iklim değişikliğiyle mücadelede ulaşım sektörünün verilerinin açıkça gösterdiğini açıkça gösterdiğini söyledi. Uraloğlu, küresel iklim değişikliği ve doğal kaynakların sınırlaması gibi gerçeklerin ulaşım sektörünü değişmeye zorladığını ve bu değişikliğin sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda insanlığın geleceği için bir sorumluluk olduğunu söyledi.
“Çevre Bilinçlendirme Hizmetinin anlaşılmasını yönlendirmekten gurur duyuyoruz”
Türkiye'nin sıfır emisyon net yol haritası projesi Uraloglu, bu sorumluluğun farkındalığıyla ve stratejik bir adım ve geleceğin güçlü bir vizyonu ile başlatıldığını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Uraloloğlu, iklim krizine karşı mücadelede öncü bir rol oynadığını ve çevreye duyarlı, karbon emisyonlarını azaltan ve hızlı, güvenli ekonomik ulaşım sistemleri uygulayan projeler geliştirdiklerini açıkladığını açıkladı. Sıfır net emisyon 2053 amacıyla Uraloğlu, aldıkları ve söyledikleri her aşamada çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma ile karşı karşıya olduğunu söyledi, çevre bilinci hizmetinin yaklaşımını Türiye'deki şirket karbon infrintinin hesaplanmasını fark eden ilk bakanlık olarak yönlendirmekten gurur duyuyoruz. “Dedi.
Somut siyasi stratejiler ve siyasi stratejiler geliştirilecek
Bakan Uraloğlu, 2015 yılında kabul edilen Paris anlaşmasının iklim değişikliğine karşı mücadelede küresel bir hedef sunduğunu ve tüm ülkelerin ekonomik becerilerine ve sorumluluklarına göre bu mücadeleye katkıda bulunmayı amaçladığını hatırladı. dedi.
Uraloglu, söz konusu hedefin çabalarını hızlandırdığını ve daha yaşanabilir bir dünya için önlem aldıklarını söyledi. Uraloğlu sözlerini aşağıdaki gibi sürdürdü:
“Projemiz sıfır ulaşım faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları azaltmak için eksiksiz bir yol haritası oluşturmayı amaçlıyor. 2053 yılına kadar sera gazı emisyonlarını geri yüklemek için her türlü ulaşım, hedef ve somut politikaların stratejilerini kapsayan bu proje ile geliştirilecek.”
23 yılda 290 milyar dolar yatırım
Son 23 yılda 290 milyar dolarlık yatırımla Bakan Uraloğlu, mobilize, lojistik ve dijitalleşmeye yönelik projelerle birçok proje uyguladığını açıkladı. Diyerek şöyle devam etti: “Attığımız her adım, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmamıza izin veriyor. Bunlar çevresel ulaşım anlayışımızın somut göstergeleri.” Bir not yaptı.
Bakan Uraloğlu, ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla, yüksek seviyeli ve kesintisiz bir ulaşım ağı ile Türkiye'ye yatırım yapmaya devam ettiklerini söyledi.
“Fiber optik ağ altyapımızı yol ağlarımızda 20 bin kilometreye çıkaracağız”
Akıllı ulaşım sistemleri (AUS), trafik akışı, ülkemizde ülkemizde yenilikçi teknolojilerin uygulanmasıyla upraologlu, “Cooperativa Aus testi ve uygulama koridoru yoluyla emisyonların iyileştirilmesi yoluyla gelişir. Bu bağlamda, bin kilomerlere getireceğiz.” Dedi. “Söylendi.
Bakan Uraloğlu, 6 bin 101 kilometreden 29 bin 734 kilometreye bölünmüş yol süresini artırdığını, yol altyapılarını genişlettiğini ve şunları söyledi: “Bu uzunluğu 2053'ten 38 bin 60 kilometreye çıkarmayı planlıyoruz.” dedi.
“İntermodal ulaşım projemizle ekolojik çoklu ulaşımı destekliyoruz”
Uraloğlu, demiryolu altyapı projelerine öncelik veren yolcu ve malların taşınması ve şunları söyledi: “2053 kilometrede 2 28 bin kilometrede bir nakliye hizmetine ulaşım 5'ten ulaşımdan 5'e ulaşım işlemine geçiş sürecini otoyoldan demiryoluna ve malların taşınmasında hızlandırdıklarını vurguladı. Taşıma ile 5'ten bir nakliye hizmetine taşıma sırası.
“Projelerimiz tamamlandığında, 433 kilometre bisiklet rotası sunabileceğiz”
Bakan Uraloğlu, kentsel ulaşımdaki ekolojik çözümlerle fark yarattıklarını vurguladı ve Türkiye'de 434 kilometre içinde tamamlanan ve 92 kilometre devam eden kentsel demiryolu sisteminin projelerinin yeni nesil ulaşım projesi gibi yenilikçi çalışmalara sahip şehirlerdeki emisyonları azalttığını söyledi. Bakan Uraloğlu, bisiklet ve ortak araç sistemi ile entegre olan bu projelerin toplu taşıma araçlarının kullanımını ve sıfır emisyonların mikromobilitesini artırdığını söyledi:
“Şehirlerarası yollarımızda 96 kilometre bisiklet rotası tamamlanırken, 38 kilometrelik bir kısmın inşası devam ediyor ve projeye 199 kilometre bisiklet rotaları bile yaklaştık. Bitirdik. Projeler tamamlandığında, bisiklet yollarının 433 kilometrelik kentsel çözümler geliştirebileceğiz. Kentsel ulaşımlarda kentsel çözümler geliştirebiliriz.
Uraloğlu, Türkiye Kart Projesi ile tek ödeme sistemini uygulayarak aynı toplu taşıma kartını veya farklı şehirlerde mobil uygulamayı ödeme fırsatı sunacaklarını söyledi. dedi.
Şehirlerarası şarj istasyonlarının ve ağır tonaj araçlarının kurulması için hazırlıklar devam ediyor
Elektrikli araçların fosil yakıtlardan temiz enerjiye geçişte temel bir rol oynadığını beyan eden Uraloğlu, Mart 2025'ten itibaren Türkiye'deki elektrikli aracın 28 bin 717 şarj soketinin ve yüzde 30'unun şehirde yüzde 70 olduğunu söyledi.
DC Megawatt şarj istasyonlarının kurulması için Uraoglu, yolcu araçlarının yanı sıra şehirlerarası otobüsler ve ağır tonaj araçları kuruluş için hazırlıkların olduğunu bildirdi. Ağır emisyon ağır araçlarının geçişini hızlandırmak için söz konusu altyapı olan Uraoglu, Türkiye küresel bir lojistik merkezi olma vizyonuna güç katacak.
“Havaalanı 50'mize Havaalanı Karbon Akreditasyon Programından bir sertifika aldı”
Havacılık sektöründe, sürdürülebilir havacılık yakıtı (saf), bakan Uraloğlu düzenlemeleri ile çevresel yakıt kullanımını teşvik etti “, Karbonsuz Havaalanı projesi ve Kupa Havaalanı Konseyi Hava Karbon Akreditasyon Programı bir sertifika aldı.
“Denizcilik Dekorasyon Projesi kapsamında sübvansiyon ve kredi desteği sağlayacağız”
Bakan Uraological, Porto Maritime Porto sertifikalarında yeni yatırımlar ve teşvikler emisyonları azalttı. Eski gemilerin çevre sistemleriyle yenilenmesini desteklemek için inşa edilen yeni gemiler için atık fiyatının 1,5 katı; Uraloğlu, alternatif enerji sistemleriyle donatılmış olanlara 2,5 kez teşvik vermeyi ilan etti ve Maritime'deki karbonhidrat projesinin bir parçası olarak Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 20 milyon avro ve 50 milyon avro işbirliği desteği sağlayacağımızı söyledi. Bu kaynak çevre yatırımları için kullanılacaktır. “Dedi.
Bakan Uraloğlu, aynı zamanda geminin yakıtlarının kükürt oranı bin başına 5'ten 1'e 1'e kadar, liman yasasının düzenlenmesinin emisyona dayalı bir şarj sistemi kurmayı sağladığını azaltmayı amaçladıklarını söyledi.
“Marmaray projemizle 62 milyon ton karbon emisyonu sağladık”
Güneş enerjisinin (GES) elektrik santralindeki karayolu ağı için enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik Uraoglu'ya yatırım yapmaya devam etti, altı ilde yeni elektrik santrallerinin çalışması bildirildi. Uraloğlu, demiryolu ağına 200 MW kurulu GES projelerini planladığını ve sözlerini aşağıdaki gibi sürdürdüğünü söyledi:
“Şirket karbon baskısını dikkate alan ilk bakanlık olarak, yıllık karbon izimizi yaklaşık 2,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olarak hesapladık. Marmaray projemizle 2013'ten bu yana 62 milyon ton karbon emisyonu sağladık. Sıfır emisyonlar için kaynak yaratma çabalarımızı dönüştürerek devam ediyor.”
Uraloğlu ayrıca, “skuter'ın elektrik düzenlemesi”, Yönermalik düzenlemesi, ulaşımdaki enerji verimliliğindeki artışa “,” kombine ulaşım düzenlemesi “ve” yolda taşınan yüklerin transferinin desteğine yönelik düzenleme ile ilgili olumsuz etkileri de en aza indirdiğini açıkladı.
Türkiye sıfır emisyon net ulaşım projesinin, Türkiye ulaşım sektörünü temiz ve yaşanabilir bir geleceğin çevresel, ekonomik ve sosyal yönüne taşımak için belirlenmiş bir adım olduğunu söylemek için, “Bu proje sadece sera gazı emisyonlarını azaltmakla kalmayacak; şirketin ortak bir vizyonda hareket etmesi çok önemlidir.