Bir kişinin madde kullanıp kullanmadığı nasıl anlaşılır? – SAĞLIK
- “Tıbbi tedavi: Bazı durumlarda madde bağımlılığına yönelik tıbbi tedaviler kullanılabilir. Örneğin, nikotin yoksunluğunu tedavi etmek için nikotin replasman tedavisi kullanılabilir veya opioid bağımlılığını tedavi etmek için buprenorfin gibi ilaçlar kullanılabilir.
- Psikoterapi: Terapi, bireylerin madde kullanımının ardındaki nedenleri anlaması ve zararlı düşünce ve davranışları değiştirmesi açısından önemlidir. Bilişsel davranışçı terapi, motivasyonel görüşme, aile terapisi, grup terapisi gibi farklı psikoterapi yöntemleri kullanılabilir.
- Destek grupları: Madde kullanımıyla mücadele eden insanlara destek sağlayan gruplar var. Bu gruplar bireylere karşılıklı destek, paylaşım ve motivasyon sağlayarak tedavi sürecini kolaylaştırabilir.
- Rehabilitasyon programları: Bazı durumlarda bireylerin bağımlılığı yenebilmesi ve sağlıklı yaşama dönebilmesi için rehabilitasyon programlarına ihtiyaç duyulabilmektedir. “Bunlar kısa veya uzun vadeli konaklama programları olabilir ve insanlara tıbbi, psikolojik ve sosyal destek sağlayabilir.”
Uyuşturucu kullanımını artıran birçok faktör varUyuşturucu kullanımını artıran pek çok faktörün bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. , istismar, ihmal ve düşük sosyoekonomik durum.” “Faktörler arasında ilgili tanıtım, medya etkisi ve genetik yatkınlık yer alıyor.” dedi.Madde kullanımı her yaşta ortaya çıkabilir.Madde kullanımının her yaşta görülebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak farklı yaş grupları arasında farklı madde tercihleri ve kullanım oranları olabiliyor. Örneğin 18-25 yaş arasındaki genç yetişkinlik dönemi madde kullanımının en yaygın olduğu dönemlerden biridir. Ancak 13-17 yaş arası ergenlik de riskli bir yaş grubudur. Alkol ve sigara kullanımı çocuklar ve gençler arasında daha yaygındır. Madde kullanımı yaş gruplarına, kültürel ve coğrafi faktörlere, sosyoekonomik duruma ve diğer değişkenlere göre değişiklik gösterebilir.”