BM’den maymun çiçeği virüsünün yerinden edilmişleri etkilememesi için dayanışma çağrısı

0

Maina, değerlendirmelerini BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında yaptı.

Maymun çiçeği virüsünün Afrika'daki mülteciler ve yerinden edilmiş insanlar üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını kaydeden Maina, virüsle mücadelede uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Maina, “Acil destek sağlanmazsa, yakın zamanda ilan edilen maymun çiçeği salgınının, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki ve Afrika'daki diğer etkilenen ülkelerdeki mülteciler ve yerinden edilmiş topluluklar için yıkıcı olabileceği konusunda uyarıyoruz” dedi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Güney Kivu şehrinin maymun çiçeği virüsünden en çok etkilenen bölgelerden biri olduğunu belirten Maina, mülteci nüfusu arasında en az 42 şüpheli vakanın tespit edildiğini söyledi.

“Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda'daki mülteci nüfusu arasında da doğrulanmış şüpheli vakalar kaydedildi; virüs, onlarca yıldır süren çatışmalar, zorla yerinden edilme, korkunç hak ihlalleri ve insan hakları ihlalleri nedeniyle harap olmuş bir nüfus için zaten imkansız olan durumu daha da kötüleştirdi. Uluslararası yardım eksikliği” dedi Maina. “Durumun daha da kötüleşme ihtimali var” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 18 binden fazla maymun çiçeği virüsü vakasına rastlandığını ve şu ana kadar 615 kişinin virüsten hayatını kaybettiğini hatırlatan Maina, 220'den fazla vakanın tespit edildiğini söyledi. Yeni tip virüs olan “clade 1b”nin komşu ülkelerde de görüldüğü bildirildi. Ayrıca görüldüğünü de bildirdi.


maymun çiçeği virüsü

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenler veya enfekte kişiler tarafından bulaşır. Virüsün neden olduğu deri döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı kıyafet, çarşaf, havlu ve benzeri nesneleri kullanmak, vücut sıvılarıyla temas etmek enfeksiyonun en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsün bulaşmasından sonraki 5-21 gün içinde ortaya çıkabilir. Virüs genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, yorgunluk, üşüme, üşüme ve su çiçeğine benzer ciltte kabarcıklara neden olur.

Spesifik bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Çoğu vakanın hastalığı hafiftir ve birkaç hafta içinde iyileşir.

Dünya Sağlık Örgütü, ırkçılık ve ayrımcılıkla ilgili endişeler nedeniyle 2022 yılında “maymun çiçeği” adını “mpoks” olarak değiştirdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş