Çağrı cihazı nedir ve ne işe yarar? Çağrı cihazı nasıl çalışır?
Günümüz akıllı cep telefonlarının ilk versiyonları ortaya çıkmadan önce de çağrı cihazlarının kullanıldığı görülmektedir. Bu telekomünikasyon ürünleri ile telefon şebekesi üzerinden farklı abonelere sesli veya yazılı mesajlar iletilmektedir. Sağlık, güvenlik, askeriye gibi alanlarda yaygın olarak kullanılan çağrı cihazları, yapısal özelliklerinden dolayı çağrı cihazı olarak da adlandırılmaktadır. Bu cihazların nasıl çalıştığı ve zaman içinde hangi özellikleri geliştirdiği detaylı olarak incelenmesi gereken sorulardır.
Çağrı cihazı nedir?
Çağrı cihazı olarak da bilinen çağrı cihazı, hem alfasayısal hem de sesli mesajları almak ve görüntülemek için kullanılan kablosuz bir üründür. Bu telekomünikasyon cihazının patenti 1949 yılında Alfred J. Gross tarafından alınmıştır. Pager adı verilen ilk kablosuz ürün, 1956 yılında Motorola tarafından pazara sunulmuştur. Piyasaya sürülmesinden bu yana, çağrı cihazları özellikle hastane yöneticileri ve personel tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Böylece gelen aramaları ve sesli mesajları anında izlemek isteyen birçok kişi çağrı cihazını kullanmaya başladı.
Çağrı cihazı ne işe yarar?
Çağrı cihazı adı verilen cihazların temel işlevi, internet bağlantısı olmadan çalışan kişiye gelen alfanümerik ve sesli mesajları tespit etmektir. Dolayısıyla bu telekomünikasyon ürününün çalışma prensibi arama şebekesini içermektedir. Özellikle cep telefonlarının henüz kullanıcılarla buluşmadığı dönemlerde bu ürünler sayesinde yazılı ve sesli mesajlar iletilmekteydi. Arayan şebeke üzerinden kişiye mesaj bırakmanızı sağlayan cihazlar; Hastanelere, iş yerlerine, acil servislere ve güvenlik bölgelerine yayıldı.
Taşınabilir çağrı cihazının özelliklerini incelerseniz eski ürün modellerinde yalnızca kısa sayısal mesajların iletildiğini göreceksiniz. Teknolojik gelişmeler sayesinde çağrı cihazı modelleri çeşitlenerek yazılı ve sesli mesajların iletilmesine olanak sağlamıştır. Cihazı kullanan kişi öncelikle operatöre bağlanarak abonenin numarasını veya adını aktarıyor. Daha sonra mesajı alıcıya iletebilirsiniz.
Çağrı cihazı patlaması nedir?
Farklı markaların ürettiği çağrı cihazlarının belirli özelliklerle geliştirildiği görülmüştür. Örneğin; Askeri çağrı cihazları yüksek veya düşük sıcaklık dayanımına, toza ve suya dayanıklılığa ve uzun ömürlü şarja sahiptir. Ancak her ürün gibi telekomünikasyon cihazlarının da bazı güvenlik açıkları olabilir. Bu nedenle teknolojik cihazların nasıl bir güvenlik tehdidi oluşturabileceği konusunda bilgi verilmelidir.
17 Eylül 2024'te Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda hayatını kaybeden ve yaralananlar oldu. 18 Eylül'de ülkede çok sayıda radyonun patlaması sonucu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail'i sorumlu tuttu. Öte yandan söz konusu saldırılarda cihazların içerisine fünye yerleştirildiği belirtildi.