İngiltere seçimleri: Neler yaşandı ve bundan sonra ne olacak?

0

Rishi Sunak sabah saat 4.40 civarında seçim yenilgisini kabul ederek şunları söyledi: “İşçi Partisi bu genel seçimi kazandı ve ben Keir Starmer'ı arayıp onu tebrik ettim.”

Merkez sol parti olan İşçi Partisi, 160 sandalyelik rahat bir çoğunluk elde ederek Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık sağcı iktidarına son verme yolunda ilerliyor.

Eski Başsavcı ve insan hakları avukatı Sir Keir, partisinin değişim yaratacağına söz verdi ve şunları söyledi: “Bunu gerçekleştirmemizin zamanı geldi.”

Koltuğunu kaybeden eski Muhafazakar Parti bakanı Robert Buckland, bunu Sunak'ın partisi için “seçim kıyameti” olarak nitelendirdi.

Büyük bir İşçi Partisi zaferi bekleniyor

Birleşik Krallık Avam Kamarası'nda 650 milletvekili veya parlamento üyesi bulunmaktadır. Bunların her biri ülkenin herhangi bir yerindeki bireysel seçim bölgesini temsil ediyor.

BBC'nin son tahminlerine göre İşçi Partisi 410, Muhafazakarlar 144 ve merkezci Liberal Demokratlar 58 sandalyeye sahip olacak.

Bu arada, Brexit Partisi'nin halefi Reform Partisi'nin sandalye sayısı başlangıçta planlanan 13'ten dörde düşürüldü.

İşçi Partisi'nin Avam Kamarası'nda 170 sandalyelik çoğunluk elde edeceği yönündeki son tahmin çok büyük bir rakam olsa da bu çoğunluk, Tony Blair yönetimindeki partinin 1997 seçimlerinde elde ettiği 179 sandalyelik çoğunluğun hala altında kalacak.

Yeni başbakan bir gün içinde seçilecek

İngiliz siyaseti hızlı ilerliyor; Seçim sonuçları ile yeni başbakanın göreve başlaması arasında çok az zaman geçiyor.

Rishi Sunak, İngiltere başbakanlığının ofisi olan 10 Downing Street'ten 24 saat içinde tahliye edilecek ve kısa süre sonra Sir Keir Starmer göreve başlayacak.

Ama bir süreç var. Sunak istifasını krala sunacak ve Sir Keir, normalde Buckingham Sarayı'nda yapılacak bir toplantıya hükümdar tarafından yeni hükümeti kurması için resmi olarak davet edilecek.

Peki Keir Starmer kimdir?

Siyasete nispeten yakın zamanda girdiğine inanılıyor.

Sir Keir, profesyonel kariyerine 1990'larda avukat olarak başladı ve 2008 yılında İngiltere ve Galler'deki en kıdemli ceza savcısı olan Savcılık Direktörü olarak atandı.

İlk olarak 2015 yılında Kuzey Londra'daki Holborn ve St Pancras seçim bölgesinden seçildi ve partinin 2019'daki başarısız genel seçimlerinin ardından İşçi Partisi'nin liderliğini devraldı ve solcu liderliğin ardından “yeni bir çağ” başlatma sözü verdi. Parti. Jeremy Corbyn.

Sir Keir Perşembe günü aynı seçim bölgesinde yeniden seçildi ve zafer konuşmasında insanların “değişime hazır” olduğunu ve “performans politikalarına son vereceğini” söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş