Kan testi Alzheimer’ı beyin taramasından daha iyi teşhis edebiliyor | Araştırma

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Göteborg Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırma, kan testlerinin Alzheimer belirtilerini tespit etmede daha pahalı ve acı verici yöntemler kadar başarılı olduğunu ortaya çıkardı.

REKLAM

Bilim adamlarına göre, Alzheimer hastalığı basit bir kan testiyle teşhis edilebildiği gibi, omurilikten sıvının alınmasını sağlayan ağrılı bir lomber ponksiyonla veya pahalı beyin taramalarıyla da teşhis edilebiliyor.

İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı Jama Nöroloji Science dergisinde yayınlanan yeni araştırma, halihazırda piyasada bulunan ALZpath adlı ticari bir kan testinin, beyindeki Alzheimer belirtilerini, şu anda kullanılan diğer yöntemler kadar güvenilir bir şekilde tespit edebildiğini ortaya çıkardı.

Henüz araştırma aşamasında olan ALZpath kan testlerinin bu yıl İngiltere’de klinik olarak kullanılması bekleniyor.

ALZpath gibi testlerle kan örneklerinde tespit edilebilen p-tau217 proteini, hastalığın neden olduğu bilişsel bozukluk hafif olsa bile Alzheimer’ın beyinde neden olduğu değişikliklerin bir belirteci olarak değerlendiriliyor.

786 kişi üzerinde test edildi

Araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İspanya’da bilişsel bozukluğu olan hastalar da dahil olmak üzere 786 kişiyi kapsayan çeşitli deneylerden elde edilen verileri analiz etti.

Çalışmalarda hastalara, genellikle amiloid ve tau proteini ile tanımlanan Alzheimer hastalığının olup olmadığını teşhis etmek için lomber ponksiyon veya beyin taraması yapıldı.

Araştırma ekibi daha sonra bu çalışmaların sonuçlarını aynı hastalardan alınan kan örnekleriyle karşılaştırdı ve deneklerin %80’ine daha fazla araştırmaya gerek kalmadan kan testleri kullanılarak teşhis konulabildiğini buldu.

Hızlı ve ucuz

Demansın en yaygın türü olan hastalığı tespit etmenin bu hızlı ve ucuz yolunun, hastaların bilişsel gerilemeyi yavaşlatmada etkili olduğu gösterilen bir tedavi almasına yardımcı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca hastaların Alzheimer veya başka bir demans türünden muzdarip olup olmadığının belirlenmesine de yardımcı olabilir ve potansiyel olarak beyin taraması veya omurilik sıvısı örneğinin kolayca alınamadığı milyonlarca insana yardımcı olabilir.

Alzheimer ve demans artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre şu anda dünya çapında 55 milyondan fazla insan demansla yaşıyor ve bunların %60’ından fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Alzheimer derneklerinin küresel federasyonu olan Alzheimer Hastalığı Uluslararası, hastaların sayısının her 20 yılda neredeyse iki katına çıkacağını ve 2030’da 78 milyona, 2050’de ise 139 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. Gelecekte demans hastalarının sayısının da artması bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber