Singapur’da hakkında yolsuzluk davası açılan bakan istifa etti

0

Başbakanlık tarafından yayınlanan istifa mektubunda bakan, iddiaları reddettiğini ve “adını temize çıkarmaya odaklanacağını” söyledi.

REKLAM

Singapur yolsuzlukla mücadele kurumu, Ulaştırma Bakanı Subramaniam Iswaran’ın yolsuzluk soruşturması kapsamında 27 suçla suçlandığını duyurdu. Iswaran’ın istifasının ardından Yolsuzluk Uygulamalarını Soruşturma Bürosu (CPIB), bunun son yıllarda bir bakanın dahil olduğu en yüksek profilli davalardan biri olduğunu söyledi.

Salı günü imzalanan ancak Perşembe günü başbakanlık tarafından yayınlanan istifa mektubunda bakan, iddiaları reddettiğini ve “adını temize çıkarmaya odaklanacağını” söyledi.

CPIB, geçen yıl Temmuz ayında tutuklanan Iswaran’ın, kısmen emlak kralı Ong Beng Seng’e ticari çıkar sağlamak amacıyla Ong’dan 286.000 dolar değerinde rüşvet aldığını söyledi.

İddianameye göre bakanın aldığı ayrıcalıklar arasında futbol maçı biletleri, müzikaller, Ong’un özel uçağıyla uçuşlar ve Singapur Formula 1 Grand Prix biletleri de yer alıyordu. Iswaran, Grand Prix yönetim komitesinin danışmanıydı, Ong ise yarışın operasyonel haklarına sahipti.

CPIB yaptığı açıklamada, Iswaran’ın yolsuzluk ve adaleti engelleme de dahil olmak üzere toplam 27 suçlamayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yolsuzluktan suçlu bulunması halinde 100.000 S$’a kadar para cezasına veya yedi yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Emlak kralı da yolsuzluk soruşturması kapsamında Temmuz ayında tutuklandı, ancak kendisine karşı herhangi bir suçlama hazırlanmadı.

Dava, Asya’nın en büyük finans merkezlerinden biri olan, siyasi liderlerin dahil olduğu yolsuzluk ve skandallardan nadiren etkilenen ve temiz bir hükümete sahip olan Singapur’u şok etti.

Ülkede yolsuzlukların önlenmesi için memurlara yüksek maaşlar ödeniyor. Pek çok bakanın yıllık maaşı bir milyon Singapur dolarını (685 bin euro) aşıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2022’de 180 ülkeyi kapsayan Uluslararası Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde şehir devletini yolsuzluğun en az olduğu beşinci ülke olarak sıraladı.

İktidar partisine darbe

61 yaşındaki Iswaran, 2006 yılında Başbakan Lee Hsien Loong’un kabinesine müsteşar olarak katıldı ve Mayıs 2021’de ulaştırma bakanı olmadan önce ticaret ve iletişim portföylerini elinde tuttu.

Bir bakanın dahil olduğu son yolsuzluk davası, Ulusal Kalkınma Bakanı’nın rüşvet aldığı iddiasıyla soruşturulduğu 1986 yılına kadar uzanıyor. Bakan mahkemede suçlanamadan öldü.

Singapur’da seçimlerin 2025’te yapılması bekleniyor. Lee, Ağustos ayında iktidardaki Halkın Hareket Partisi’nin (PAP) bir yolsuzluk soruşturmasından ve iki üst düzey PAP milletvekilinin “uygunsuz ilişki” nedeniyle istifasından etkilendiğini kabul etti.

Parti aynı zamanda Lee’nin Kasım ayına kadar iktidarı halefi Başbakan Yardımcısı Lawrence Wong’a devretme sözü vermesiyle birlikte bir liderlik geçişi de bekliyor.

Perşembe günü yerel basına konuşan Wong, yolsuzluk davasının PAP üzerindeki olumsuz etkisini kabul etti, ancak bunun liderlik geçiş planlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Wong, “Hayal kırıklığına uğradık. Olanlardan dolayı üzgünüz. Iswaran’ın bu koşullar altında siyaseti bırakmak zorunda kalmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık. Ancak PAP’ın yolsuzlukla ilgili tutumu tartışılmaz.” dedi. dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber