Yagi Tayfunu'nun etkili olduğu Vietnam'da en az 233 kişi hayatını kaybetti

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Son veriler, başkent Hanoi'deki Kızıl Nehir'in sularının çekilmeye başlamasıyla açıklandı.

REKLAM

Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, Yagi Tayfunu'nun vurduğu Vietnam'da sel ve heyelan nedeniyle ölenlerin sayısının 233'e yükseldiğini duyurdu.

Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh Perşembe günü afet bölgesini ziyaret ederek arama kurtarma ekiplerinden hızlı hareket etmelerini istedi.

Salı günü Lao Cai Şehri'nin Lang Nu köyünü sel nedeniyle çamur ve enkaz altında bırakan ekiplerin 39 kişiyi aramaya devam ettiği ve 48 ceset daha bulduğu bildirildi.

Son veriler, başkent Hanoi'deki Kızıl Nehir'in sularının çekilmeye başlamasıyla açıklandı.

Ancak birçok mahallenin halen sular altında kaldığı ve kısa sürede yardım gönderilemediği bildirildi. Arama kurtarma faaliyetleri için 500'e yakın personel ve tespit köpeğinin seferber edildiği anlaşıldı.

Felaket sırasında Vietnam genelinde 103 kişinin kaybolduğu, 800'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Yerel sakinlerden Tran Thi Ngan, “Bu bir felaket. Bu, kabul etmemiz gereken kaderimiz” dedi.

Heyelan nedeniyle köylere giden yolların hasar görmesi ve bölgeye ağır ekipmanların getirilememesi, kurtarma çalışmalarını aksatıyor.

Toplamda 98 kişiyle en fazla can kaybının yaşandığı Lao Cai kentinde şu ana kadar çok sayıda heyelan yaşandığının altı çizildi.

Heyelandan en çok etkilenen şehirlerden biri olan Cao Bang'de bir otobüs, bir araba ve çok sayıda motosiklet sel suları altında kaldı. Olaydan dört gün sonra Cuma günü 21 ceset bulundu. Ekipler kayıp 10 kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor.

Yagi, Vietnam'da son yıllarda görülen en güçlü tayfun olarak tanımlanıyor. Geçtiğimiz cumartesi günü saatte 149 kilometre hızla esen rüzgar, pazar günü rüzgarın şiddetini azaltsa da şiddetli yağışlar devam etti ve nehirlerdeki su seviyeleri tehlikeli seviyelere ulaştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), fırtına ve sonrasında 550 sağlık tesisi, 800 okul ve 100.000'den fazla evin hasar gördüğünü, 3 milyondan fazla insanın temiz sudan mahrum kaldığını duyurdu.

UNICEF yetkilileri, salgından en çok etkilenen bölgelere paketlenmiş su, arıtma tabletleri, filtreleme sistemleri ve diğer acil yardımları ulaştırmak için Vietnam hükümeti ve diğer ortaklarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Tayland'ın kuzeyinde 6 kişi öldü

Bu arada, kurtarma ekipleri Tayland'ın kuzeyindeki sel nedeniyle mahsur kalan insanların tahliyesine yardım ederken, sosyal medyada yayınlanan videolar, hızla akan sel sularında hayata tutunan insanları gösteriyordu.

Yagi Tayfunu'nun etkilerine atfedilen nehirlerin taşması ve toprak kaymaları, Chiang Mai ve Chiang Rai eyaletlerinde yaygın bozulmaya neden oldu.

REKLAM

Bangkok Post'un haberine göre, Chiang Mai'nin Mae Ai bölgesinde şiddetli yağışların neden olduğu toprak kaymasında altı kişi öldü.

Raporlarda, Mae Fah Luang bölgesinde meydana gelen başka bir toprak kaymasında bir kişinin öldüğü, iki kişinin ağır yaralandığı ve bir kişinin de kaybolduğu ayrıntılarına yer verildi.

Chiang Rai'nin Mae Sai bölgesindeki yerel yetkililer, dört bölgedeki sakinleri su baskınlarının devam ettiği konusunda uyardı ve insanları eşyalarını daha yüksek bir yere taşımaya çağırdı.

Bilim insanları dünyadaki bazı aşırı hava olaylarını insan kaynaklı iklim krizine bağlıyor.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom