Denizyıldızlarının tamamen ‘kafadan’ oluştuğu ortaya çıktı
Denizyıldızı birbirinin aynısı 5 koldan oluşur ve bu kolların her biri hareket sırasında önderlik edebilir.
Alışılmışın dışında vücutları, pek çok uzmanın denizyıldızlarının kafalarının olmadığını, yani bu deniz canlılarının yalnızca vücutlardan oluştuğunu öne sürmesine neden oldu.
Independent Türkçe’de yer alan ve saygın bilim dergisi Nature’da yayınlanan yeni bir çalışma, denizyıldızlarının aslında sadece kafalardan oluştuğunu öne sürüyor.
KAFA GELİŞİMİNE YÖNELİK GENLER VAR, DİĞERLERİ EKSİK
Kaliforniya ve Stanford üniversitelerinden araştırmacıların da aralarında bulunduğu ABD’li bilim insanları, denizyıldızını ileri teknoloji moleküler ve genomik yöntemler kullanarak inceledi.
Ekip, küçük deniz yıldızlarının neredeyse her yerinde kafa gelişimiyle ilişkili genetik imzalar tespit ederken, bir hayvanın vücut ve kuyruk kısımlarını kodlayan gen ifadesinin büyük ölçüde eksik olduğunu buldu.
Bulgular, denizyıldızlarının evrimsel süreçte vücutlarını kaybettiğini ve sadece kafa haline geldiğini gösteriyor.
Araştırmanın başyazarı Laurent Formery, “Denizyıldızının gövdesi tamamen yokmuş gibi. Deniz dibinde sürünen kafalar olarak tanımlanabilecek en iyi şey bu” dedi:
Bu kesinlikle bilim adamlarının denizyıldızı hakkında varsaydığı şey değil.
Araştırmada kullanılan yöntemi açıklayan makalenin yazarlarından Christopher Lowe şunları söyledi: “Bir hayvanın derisini yüzerseniz ve baş ve kuyruğun tanımlanmasında rol oynayan genlere bakarsanız, aynı genlerin kodlandığını görürsünüz. tüm hayvan gruplarında bu vücut parçaları için.”
Biz de anatomiyi göz ardı ettik ve şunu sorduk: Bütün bu tuhaf anatominin altında gizli bir moleküler eksen var mı? Denizyıldızının beşli vücut yapısının oluşumunda varsa rolü nedir?
Araştırma ekibi, denizyıldızı gelişip büyürken genlerin nerede ifade edildiğini belirlemek için üç boyutlu bir harita oluşturdu. Sonunda denizyıldızının deri ve sinir sistemini içeren ektoderminin gelişimini kontrol eden genleri tanımlamayı başardı.
Önceki araştırmalar, bir tür vücuda sahip gibi görünen denizyıldızı atalarına ait tuhaf fosiller bulmuştu. Yeni araştırmalar bu fosillerin aslında evrimsel açıdan çok daha önemli olduğunu gösterebilir.
Denizyıldızı; Deniz kestaneleri, kum doları ve deniz hıyarlarını içeren derisi dikenliler adı verilen bir canlı grubuna aittir.
Bu olağandışı hayvanlar, sol ve sağ tarafları simetrik olan, tipik olarak 5 eşit bölüme ayrılan benzersiz bir vücut yapısına sahiptir.
Tropikal bölgelerden soğuk kutup sularına kadar dünyada 1.500’den fazla deniz yıldızı türü olduğu tahmin ediliyor. Bunlar genel olarak 6 bin metre derinliğe kadar inebiliyor.