ABD: Gazze’de ateşkes için dört ülke ana hatlarda anlaştı

0

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, anlaşmanın hâlâ müzakere edildiğini belirterek, Katar ve Mısır’ın Hamas’la dolaylı görüşmelerde bulunmak zorunda kalacağını da sözlerine ekledi.

REKLAM

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ABD, Mısır, Katar ve İsrail’in Gazze’de geçici ateşkes için rehine anlaşmasının “temel ana hatları” üzerinde anlaştığını söyledi.

CNN’e konuşan Sullivan, anlaşmanın hâlâ müzakere edildiğini belirterek, Katar ve Mısır’ın Hamas’la dolaylı görüşmelerde bulunmak zorunda kalacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, devam eden müzakereler sonucunda rehine anlaşmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyleyerek ayrıntıları tartışmayı reddetti ancak İslamcı militan grup Hamas’ın “makul bir duruma gelmesi” gerektiğini söyledi. .

ABD CBS News’e konuşan Netanyahu, Gazze’deki Filistinli sivillerin tahliyesini ve geri kalan Hamas taburlarının imha edilmesi operasyonunu içeren ikili askeri planı gözden geçirmek üzere önümüzdeki Pazar günü yetkililerle buluşacağını da sözlerine ekledi.

CBS’ye verdiği demeçte, “Anlaşma olursa, (anlaşma) biraz gecikecek ama olacak. Anlaşma olmasa bile yapacağız” dedi.

İsrail Savaş Kabinesi, taslak öneriyi görüşmek üzere Cumartesi akşamı Paris’te toplandı, ancak kararın ne olduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Bazı İsrail medyası, isimsiz kaynaklara dayanarak, liderlerin anlaşmayı zımnen onayladığını ve İsrail’in daha ileri görüşmeler için Katar’a bir heyet göndereceğini bildirdi.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar tarafından hazırlanan son teklife henüz dahil edilmediğini ancak rapor edilen taslağın ateşkesin ilk aşamasına yönelik önceki çağrılarıyla büyük ölçüde örtüştüğünü söyledi. Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye geçen hafta Kahire’deydi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking