AK Parti’nin İstanbul Belediye Başkanı adayı Murat Kurum kimdir? Hakkındaki tartışmalar neler?

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde getirdiği ‘barışı inşa etme’ projesiyle tartışmaların odağındaki isim Murat Kurum hakkında neler biliniyor?

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, lideri olduğu AK Parti’nin adını duyurmak, Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’un yönetimini devralmak ve kendisini eski Çevre Bakanı ilan etmek hedefiyle yerel seçim sürecini başlattı.’ Kentleşme ve İklim Değişikliği Murat Kurum İstanbul adayı.

Adaylığını açıklamadan kısa bir süre önce “kendisi ve ekibinin, 16 milyon nüfuslu İstanbul’daki deprem karmaşasını ve tedirginliğini ortadan kaldırmak için çaba göstereceğini” açıklayan Kurum’un, İstanbul adayı olarak seçim kampanyasını da bu temel üzerine kurması bekleniyor. Büyükşehir belediye başkanı.

Kurum, 2018 yılında uygulamaya koyduğu imar affıyla tanınıyor ancak “imar barışı” olarak da adlandırılan uygulama, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında, yıkılan birçok binanın kaçak olarak inşa edildiğinin anlaşılmasıyla eleştirilere maruz kaldı. imar affı kapsamında tescil edildi.

Murat Kurum kimdir?

1976 yılında Ankara’da doğan Murat Kurum, 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında aynı üniversitede Kentsel Dönüşüm alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Mezun olduktan sonra özel sektörde çalışan Kurum, 2005 yılında Toplu Konut İdaresi’nde (TOKİ) uzman olarak göreve başladı.

2006-2008 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Dairesi Avrupa Şube Müdürlüğü görevini yürüten Kurum, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın bir şubesi olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’de genel müdür ve yönetim kurulu olarak görev yaptı. 2018’e kadar.

Kurum, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başkanlık hükümet sisteminin Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Mayıs 2023 genel seçimlerinde AK Parti’den İstanbul milletvekili seçildi.

İmar affı (İmar barışı) tartışması.

2021 yılında ismi Çevre, Şehirleşme ve İklim Değişikliği olarak değiştirilen bakanlıktaki liderliğindeki Murat Kurum, kentsel dönüşüm ve sosyal konutların yanı sıra imar affıyla da sıklıkla manşetlere çıktı.

Bakan Kurum, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 31 Aralık 2017 tarihinden önce imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen ve afla birlikte belli bir vergi ödenerek tescil edilen konut ve bina sayısını açıkladı.

Böylece söz konusu imar afından 5 milyon 848 bin 927’si konut, 1 milyon 237 bin 42’si ticari olmak üzere 7 milyon 85 bin 969 özerk bölüm yararlandı. Bu kapsamda 3 milyon 109 bin 979 adet yapı kayıt belgesi alındı.

Kurum, Aralık 2018’de yaptığı açıklamada, Yeniden Yapılanma Barışı’ndan yararlanmak için bugüne kadar Türkiye genelinde 8,9 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu ve bu başvurulardan elde edilen gelirin 7,5 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

Vatandaşlardan gelen yoğun talep nedeniyle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına Kurum talimatıyla Barış İmar talepleri 15 Haziran’a, ödeme süresi ise 30 Haziran 2019’a kadar uzatıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking