Brezilya dang humması salgını: Bakteriyle enfekte edilmiş milyonlarca sivrisinek doğaya bırakılacak

0

Brezilya, dang humması salgınıyla mücadele etmek için bakteri bulaşmış milyonlarca sivrisineği serbest bırakacak.

REKLAM

“Aedes a Egypti” adlı sivrisineğin bulaştırdığı viral bir hastalık olan Dang humması, ülke nüfusunu öldürmeye devam ediyor.

Yıl başından bu yana 500’e yakın kayıtlı kişi hayatını kaybetmiş olsa da Brezilya’nın bu hastalıkla mücadele stratejisi başlangıçta altı şehirde uygulanacak.

Dang humması nedir?

Tropikal ve subtropikal bölgelerde ortaya çıkan Dang humması sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor.

Genellikle kuluçka döneminin ardından hafif bir ateş yükselmesine neden olan hastalık, bazı durumlarda ölümle de sonuçlanabiliyor.

Genellikle “yağmurlu dönemler” olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralık aylarında vakalar artıyor.

Bilim insanları, yüksek sıcaklıkların ve uzun süreli yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin sayısında artışa neden olduğu konusunda uyarıyor.

Hastalığa neden olan sivrisinek türleri su kütlelerinde larva oluşturduğundan olası üreme alanlarının sürekli dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Brezilya’da ölümler artıyor

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da, iklim krizinin neden olduğu daha sıcak, daha yağışlı havalar ve daha önce var olmayan alt türlerin ortaya çıkması gibi faktörler nedeniyle Ocak ayından bu yana 1,6 milyon vaka bildirildi.

Ülkede 1 Ocak ile 14 Mart tarihleri ​​arasında dang humması nedeniyle 491 ölüm kaydedildi. Sağlık yetkilileri 889 ölümün bu hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırıyor.

Hükümetin aldığı tedbirlerden bir diğeri; Sağlık görevlileri şehirleri dolaşarak sivrisineklerin üremesine olanak sağlayacak durgun su kaplarını püskürtüyor veya yok ediyor.

Vektör kontrolü nedir?

Brezilya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Ethel Maciel, “Stratejilerimiz modası geçmiş ve ağırlıklı olarak vektör kontrolüne odaklanmış durumda” dedi.

“Vektör kontrolü”, hastalık taşıyan organizmaların popülasyonlarını azaltmayı veya kontrol etmeyi amaçlayan strateji ve önlemleri ifade eder.

Ancak dang hummasının yayılmasındaki son değişim ve enfeksiyonun artış hızı, hükümeti aşılar ve bulaşmayı sınırlayan bakterilerle enfekte sivrisineklerin salınması gibi orta vadeli sonuçları olan yeni teknolojilere doğru itiyor. arbovirüslerin insanlara bulaşması.

“Wolbachia yöntemi”

Adını böceklerin yaklaşık yüzde 60’ında bulunan ancak Aedes a Egypti’de doğal olarak bulunmayan bir bakteri türünden alan “Wolbachia yöntemi” şu anda Brezilya’nın beş şehrinde uygulanıyor ve 3,2 milyon kişiye koruma sağlıyor.

Altı yeni belediyeyi kapsayacak yeni genişlemeyle 1,7 milyon kişi daha korunacak. Maliyeti 16 milyon dolar olacak.

Brezilyalıların “wolbitos” olarak adlandırdığı Wolbachia ile enfekte sivrisineklerin yumurtaları ve larvaları, STK Dünya Sivrisinek Programı (WMP) ve Brezilya Sağlık Bilimleri Vakfı (Fiocruz) tarafından yönetilen halk sağlığı enstitüsündeki Rio de Janeiro laboratuvarı tarafından sağlanacak. .

Wolbachia nedir?

Bir bakteri türü olan Wolbachia, sivrisineklerin (Aedes a Egypti gibi) üremesini kontrol altına almak ve taşıdıkları hastalıkları azaltmak için kullanılan bir yöntem olarak biliniyor.

Bu yöntemle sivrisinekler Wolbachia ile enfekte olur. Benzer şekilde Wolbachia, sivrisinek üremesini kontrol etmek ve virüslerin (dang humması, Zika) insanlara bulaşmasını önlemek için kullanılır.

REKLAM

Wolbachia yöntemi iki şekilde çalışabilir:

doğal iletim: Bazı sivrisinek türleri doğal olarak Wolbachia bakterisi ile enfekte olabilir. Bu enfekte sivrisinekler Wolbachia’yı yavrularına aktarır, dolayısıyla gelecek nesil sivrisinekler doğal olarak bu bakteri ile enfekte olacaktır.

Wolbachia, sivrisineklerin üreme yeteneğini değiştirerek veya hastalık taşıma yeteneklerini azaltarak viral hastalıkların yayılmasını önleyebilir.

Laboratuvar ortamında kirlenme: Bazı durumlarda laboratuvar koşullarında üretilen Wolbachia ile enfekte sivrisinekler doğal popülasyona salınabilir.

Bu yöntem, yerel sivrisinek popülasyonlarının Wolbachia ile enfekte olmasını sağlayarak hastalıkların yayılmasının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Haftada 100 milyon yumurta

Wolbachia yöntemi, sivrisineklerin doğal üreme döngüsüne müdahale ederek hastalıkların yayılmasını önlemek için umut verici bir strateji olarak tanımlanıyor.

REKLAM

Bu yöntem çoğunlukla Dang humması, Zika ve sıtma gibi hastalıkların kontrolünde kullanılıyor.

Brezilya’da 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen yeni sivrisinek yetiştirme laboratuvarı, mevcut üretim kapasitesini on kat artırarak haftada 100 milyon yumurtaya çıkaracak.

DSÖ: Milyarlarca insan virüse yakalanma riskiyle karşı karşıya

Dünya Sağlık Örgütü Salgın ve Pandemiye Hazırlık ve Önleme Dairesi Direktörü Diana Rojas Alvarez, Aralık ayında yaptığı açıklamada dünya çapında yaklaşık 4 milyar insanın dang humması virüsüne yakalanma riski altında olduğu konusunda uyardı.

Alvarez, hastalığa yakalananların çoğunda hiçbir belirti görülmediğini söyledi: “Şu anda dang humması için spesifik bir tedavi yok, ancak erken teşhis ve yeterli tıbbi bakıma erişim, şiddetli dang humması nedeniyle ölüm olasılığını azalttı.

“2023’ün başından bu yana dünya çapında dang hummasına bağlı 5 milyondan fazla vaka ve 5.000’den fazla ölüm bildirildi” dedi.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking