DSÖ’nün Avrupa’da yakından izlediği COVID varyantları hangileri?

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Omicron’un dünya çapında dolaşan birkaç alt değişkeni vardır. Peki bunlar nelerdir ve neden bunlarla DSÖ yetkilileri kadar ilgilenmiyoruz?

REKLAM

Her ne kadar COVID-19 salgını artık geride kalmış olsa da virüs, her ülkede birden fazla varyantın dolaşmasıyla mutasyona uğramaya devam ediyor.

Uzmanlar, test ve gözetimin azaldığı konusunda uyarıyor ve hastalığın ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

‘Dünya Sağlık Örgütü’nün (COVID-19) teknik lideri Maria Van Kerkhove, “Dünya, COVİD’i geçti ve bu birçok açıdan iyi bir şey çünkü insanlar kendilerini koruyabilir ve güvende tutabilir, ancak bu virüs hiçbir yere gitmedi” dedi. DSÖ). 19, Euronews Next’e şunları söyledi: “Dolaşmaya devam ediyor. Mutasyona uğruyor, öldürüyor ve biz de buna ayak uydurmak zorundayız.” dedi.

Günümüzde en yaygın COVID varyantları nelerdir?

Bugün dolaşımda olan tüm varyantlar, ilk kez iki yıl önce ortaya çıkan, son derece bulaşıcı bir COVID-19 çeşidi olan Omicron’un alt varyantlarıdır.

EG.5, Eris olarak da bilinir Adı geçen alt soy, şu anda küresel olarak dolaşan COVID-19 varyantlarının yarısından fazlasını temsil ediyor.

Örneğin ağustos ayında. 5 DSÖ “izlenecek değişken” ilan etti.

EG.5 vakaları yaz boyunca arttı ancak son zamanlarda HV.1 varyantı Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılmaya başladı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) en son verilerine göre bu alt değişken şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki COVID-19 vakalarının %29’unu oluşturuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nde moleküler mikrobiyoloji ve immünoloji profesörü Andrew Pekosz, Euronews Next’e şöyle konuştu: “HV.1, esas olarak EG.5.1’den türetilmiş ve birçok mutasyon biriktirmiş bir varyanttır.”

Solunum yolu virüslerinin replikasyonunu inceleyen Pekosz, bu varyantların muhtemelen virüslerin doğal evriminin bir parçası olarak rastgele mutasyonlar olarak ortaya çıktığını söyledi.

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (ECDC) göre, Eris gibi XBB 1.5 benzeri varyantlar şu anda baskın durumda ve Avrupa Birliği ülkelerindeki vakaların yaklaşık %67’sini oluşturuyor.

DSÖ yakın zamanda bunu “izlenecek bir değişken” olarak sınıflandırdı BA.2.86 Omicron adı verilen başka bir alt soyun yaygınlığının “küresel olarak arttığı” açıklandı. Varyant ilk olarak Temmuz ve Ağustos aylarında İsrail ve Danimarka’da rapor edildi.

Pekosz, “BA.2.86 ortaya çıktığında bilim adamlarını gerçekten endişelendirmişti çünkü çok sayıda mutasyona sahip bir varyanttı, özellikle de aşıların ve enfeksiyonların size sağladığı koruyucu bağışıklığın hedefi olan spike proteininde.” dedi.

Bilim adamları, bu varyantın büyük ihtimalle bağışıklık sistemi zayıf olan, virüsün daha hızlı çoğalmasına ve mutasyon biriktirmesine olanak tanıyan, ancak henüz baskın hale gelmeyen bir kişiden kaynaklandığına inanıyor.

Ancak Fransız yetkililer geçtiğimiz günlerde ülkedeki BA.2.86 vakalarının çoğunun “diğer ülkelerde tespit edilen ancak esas olarak Avrupa’da ve özellikle Fransa’da dolaşan” yeni bir JN.1 alt grubu olduğunu söyledi.

Pekosz, bu alt soyun, onu daha bulaşıcı hale getiren birden fazla mutasyona sahip olduğunu söyledi.

Yeni COVID varyantları konusunda endişelenmeli miyiz?

Pekosz’a göre, SARS-CoV-2 gibi COVID-19’a neden olan RNA virüslerinin mutasyonları diğer virüslere göre daha hızlı tespit ettiği biliniyor çünkü “daha fazla hata yapıyorlar ve bunları düzeltme yetenekleri yok”.

SARS-CoV-2 ve spike proteini, bilim adamlarının gripte gözlemlediğine benzer şekilde, çok sayıda mutasyonu “tolere ediyor” gibi görünüyor.

REKLAM

Ancak şu ana kadar bilim insanları bu mutasyonlara dikkat etse de hastalığın şiddetinde herhangi bir değişiklik görmediler ve kullandığımız testler virüsü tespit etmeye devam ediyor.

Oxford Üniversitesi’nde enfeksiyon ve bağışıklık profesörü Andrew Pollard, bu yeni varyantların ortaya çıkmaya devam edeceğini ve “toplumdaki en savunmasız kişilerin, özellikle de altta yatan bazı sağlık sorunları olanların hastaneye kaldırılmasına ve hatta ölümlerine katkıda bulunmaya devam edeceğini” söyledi.

Ancak Pollard, aşılara ve önceki enfeksiyonlara karşı dünya çapında güçlü bir nüfus bağışıklığı bulunduğundan, bunların “bir salgının yeniden başlamasını” beklemiyor.

Pollard, “Yeni COVID-19 ailelerinin mutasyon yoluyla oluşması muhtemel olsa da, en azından şimdilik, baskın Omicron varyantları kadar başarılı değiller” dedi. Yorum.

En kötü senaryo, daha hızlı yayılan ve aşıların işe yaramadığı daha ciddi hastalıklara neden olan yeni bir varyanttır.

REKLAM

DSÖ’nün salgın ve pandemilere hazırlık ve önleme direktör vekili Maria van Kerkhove, bu en kötü senaryoya yönelik hazırlıkların sürdüğünü söyleyerek şunları söyledi: “Varyantlar ve bunların tespiti açısından çeşitli senaryolar planladık.”

Test ve gözetimde azalmalar var

Şu anda bu varyantlar vakalarda veya hastaneye yatışlarda yeni ve büyük bir artışa neden olmadı.

Ancak uzmanlar, ortaya çıkan varyantları tespit etmeye yönelik sıralama çabalarının azaldığı konusunda uyarıyor.

Pekosz, “Son zamanlarda kaybettiğimiz şey, bu virüs popülasyonlarında var olan tüm çeşitliliği gerçekten anlama yeteneğidir” diyor.

Pekobz, Kovid-19 hastası olduğunu düşünen kişileri test yaptırmaya devam etmeye teşvik ederek, bilim adamlarının bu şekilde virüsü izleyebileceğini ve dolayısıyla olası mutasyonları sıralama fırsatına sahip olabileceğini söyledi.

REKLAM
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking