En az bir öğününüzü dışarıda yiyorsanız dikkat! – SAĞLIK

0

Hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerine çıkmasıyla gıdaların bozulma sıklığının arttığına dikkat çeken uzmanlar şu uyarıda bulunuyor: Dışarıdan gözle görülen renk ve doku kaybı, ürünün kusurlu olduğunun işaretidir. Günde en az bir öğünü evden uzakta tüketenlerin yaz aylarında daha da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, tüketilen ürünlerin kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Tüketicileri gıda zehirlenmelerine karşı uyaran Yiğit, belirti gördüğünüzde vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerektiğini söylüyor.Üsküdar NPİSTANBUL Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, hava sıcaklığı arttıkça gıdaların daha hızlı bozulabileceği konusunda tüketicileri uyardı.Hava sıcaklığındaki artış gıdaların bozulmasını hızlandırır30 derecenin üzerine çıkan sıcaklıkla gıda bozulma sıklığının arttığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Özellikle süt ve peynir gibi süt ürünleri, kıyma gibi küçük et parçaları, maydanoz, dereotu gibi yeşillikler çabuk bozulan besinler arasında yer alıyor. Son dönemde özellikle gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte dilimlenip kesilip satılan karpuz, kavun gibi meyveler bile hızla bozulabiliyor” dedi.Renk ve doku kaybı, ürünün hatalı olduğunun bir işaretidir.Bozulmuş gıdalarda renk ve doku kaybının dışarıdan bakıldığında sıklıkla görüldüğünü söyleyen Yiğit, “Sütün rengi beyazdan sarıya döner, maydanoz, semizotu gibi yeşil sebzeler ile çilek, şeftali gibi meyvelerin rengi koyulaşır. Tavuğun pembe veya turuncudan griye dönmeye başlaması ve yüzeyinin kayganlığının artması da tavuğun bozulduğunun bir göstergesidir. Renk kaybının yanı sıra kırmızı ette bozulma koldan anlaşılır. yüzeyinde osity” dedi.Gıda güvenlik sertifikasına sahip restoranlar tercih edilmektedir.“Gün içinde en az bir öğünü evden uzakta yiyorsanız yaz aylarında daha da dikkatli olmalısınız.” Yiğit, “Mümkünse ISO 22000 gibi gıda güvenliği sertifikasına sahip restoranların tercih edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Yiğit, sıcak bölgelerde yemek hizmeti veren firmaların günlük olarak çabuk bozulan gıdaları almasında fayda var. Böyle bir ihtimal yoksa soğuk hava depolarının sıcaklıkları sık sık kontrol edilmeli ve gıda saklama ilk giren ilk çıkar şeklinde yapılmalıdır. dedi.Tüketilen ürün kontrol edilmelidir.Beslenme ve diyet uzmanı Hülya Yiğit, sıkma meyve suları satan firmaların meyveleri taze ve gölgede tutmasının önemli olduğunu vurgulayarak, bu meyvelerin günlük alınması veya hafif soğuk hava deposundan alınarak tezgaha alınması gerektiğini söyledi. Tüketicilerin en azından sıkılan meyvenin rengine bakması gerektiğini vurgulayan Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı: “E. Et ve süt gibi proteinli besinlerde coli ve salmonella gibi bakteriler hızla çoğalarak besin zehirlenmelerine neden olurlar. Gıda zehirlenmesi, bozulmuş gıdaları tükettikten birkaç saat ila birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Gıda zehirlenmesine sıklıkla mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler eşlik eder. Hele başka bir balık türü tüketiyorsanız ve vücutta kısmi felç, elde uyuşma, geçici hafıza kaybı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına gitmek şarttır. Gıda zehirlenmesi durumunda vücudun kaybettiği sıvıları yerine koymak ve az yağlı bir diyet uygulamak önemlidir. Bağırsakları destekleyen probiyotik takviyeleri de bu zamanlarda vücuda destek olur. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking