Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Avrasya Ekonomik Birliği zirvesi için Rusya’da

0

Son yıllarda Nikol Paşinyan liderliğindeki Ermeni hükümeti Rusya’dan uzaklaşarak Avrupa Birliği’ne giderek daha da yakınlaştı.

REKLAM

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrasya Ekonomik Birliği’nin (EAEU) 2024 başkanlığını devralmak üzere Rusya’ya gitti.

Rusya’ya oldukça mesafeli davranan Paşinyan, Azerbaycan’la yapılan Dağlık Karabağ savaşında Moskova’yı sık sık Bakü’nün yanında yer almakla suçladı.

Aynı şekilde Paşinyan, geçtiğimiz yıl da Moskova liderliğindeki ittifakın Ermenistan’da askeri tatbikat yapmasına izin vermemiş ve Belarus’un başkenti Minks’te düzenlenen AEU zirvesine katılmamıştı.

AEB başkanlığı 2024’te Erivan’da olacak.

2014 yılında kurulan ve Rusya ile Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan’ın yer aldığı birlik, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını garanti ediyor.

Erivan-Moskova hattındaki gerginliğe rağmen Nikol Paşinyan Pazartesi günü Rusya’nın St. Petersburg kentine geldi. St. Petersburg’da düzenlenen AEB Yüksek Konseyi toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Ermenistan Başbakanı, “Avrasya Ekonomik Birliği ve Avrupa Ekonomik Birliği’nin ekonomik ilkeleri siyasi hırslarla karıştırılmamalıdır. Ermenistan, Avrasya entegrasyonunu siyasallaştırmaya yönelik tüm girişimleri engellemeye çalışıyor” dedi. dedi.

Ermenistan ticaret açısından büyük ölçüde Rusya’ya bağımlıdır ve bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapmaktadır.

Ancak Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’la yapılan savaş sonrasında ilişkiler kötüleşti.

Son yıllarda Paşinyan liderliğindeki hükümet Rusya’dan uzaklaşarak Avrupa Birliği’ne giderek daha da yakınlaştı.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni kuran Roma Antlaşması’na Erivan’ın taraf olması da Rusya’yı bu ülkeye karşı kızdıran bir diğer siyasi hamleydi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukraynalı çocukları zorla ülkelerinden sınır dışı etme suçlamasıyla tutuklama emri çıkardı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking