İYİ Parti’de Akşener çatlağı! Taktik belirlendi, kulislerde herkes bu isimleri konuşuyor… “Siyaset bu kadar zikzak kaldırmaz”
İttifak kapısını CHP'ye kapatan ve seçimlere “özgür ve bağımsız” katılma kararı alan İYİ Parti'de 31 Mart'tan sonra kriz çıktı. İddiaya göre partinin ileri gelenlerinden bazıları Meral Akşener'in koltuğu bırakması gerektiğini savunurken, bazıları da Akşener'in koltuğunda kalması gerektiğini savunarak, “Akşener giderse parti biter” dedi.
'DEĞİŞİM' SESLERİ ARTTI
Seçimlerin ardından “seçimli olağanüstü kurultay” yapılması kararını açıklayan genel başkan Meral Akşener'in de aralarında bulunduğu “değişim” seslerinin yükseldiği partide, bugün katılımla seçim sonuçlarının genel değerlendirmesi yapılacak. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri.
TAKTİKİNİ BELİRLEDİ AMA KARARI VERMEDİ
Seçim yenilgisinin ardından “olağanüstü seçim kongresi” yapma kararını açıklayan Cumhurbaşkanı Meral Akşener'in de aralarında bulunduğu “değişim” seslerinin yükseldiği partide, bugün katılımla seçim sonuçlarının genel değerlendirmesi yapılacak. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri.
Yakın çevresine göre bir süre daha “bekle-gör” taktiğini uygulayacak olan Akşener, kongreye aday olup olmayacağına henüz karar vermedi.
PARTİDE İKİ FARKLI GÖRÜŞ HÜKÜMETTE
Ancak parti zaten ikiye bölünmüş durumda: “İyi Parti lider partidir, Akşener giderse parti biter” diyenler ve “İyi Parti güçlü bir siyasi harekettir, onun sürekliliği için değişim şarttır” diyenler .
AKŞENER ÇOK AÇIK KONUŞTU
“Yerel seçimlere özgür ve bağımsız katılma kararı alan” İYİ Parti, önceki seçimlere göre yüzde 6'dan fazla oy kaybederken, resmi olmayan sonuçlara göre 1 il ve 27 ilçe belediyesini kazandı.
Seçim öncesinde başarısızlık durumunda “evime gideceğim, siyasete bulaşmayacağım” diyen Akşener'in, seçim yenilgisinin ardından istifa edip etmeyeceği yönünde sorular gündeme gelmişti.
Akşener, seçimlerin ardından yaptığı ilk açıklamada olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını duyurdu ancak adaylığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
KAPALI PERSONEL İSTİFA ETTİ
En yakın işbirlikçilerinden ve ekonomi politikalarından sorumlu olan Bilge Yılmaz, seçim gecesi Akşener'e istifa çağrısı yaparak görevinden istifa etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Buğra Kavuncu, Teşkilat Başkanlığı görevinden, Burak Akburak da yerel yönetimler başkanlığı görevinden istifa etti.
Yılmaz “değişim” çağrısı yapmak için istifa ederken, parti kulislerinde Kavuncu ve Akburak'ın seçim yenilgisinin sorumluluğunu Akşener'den almak için istifa ettiği söyleniyor.
KONGRE TARİHİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAKTIR
Seçimlerin ardından parti lideri İYİ Akşener küçük gruplarla bir araya gelerek hem seçim yenilgisinin nedenleri hem de partinin geleceği konusunda görüş alışverişinde bulunuyor.
DEĞİŞİM İSTEYEN PARTİ LİDERLERİ VAR
Akşener, çarşamba günü Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Cihan Paçacı, Turhan Çömez, Ayfer Yılmaz gibi partinin deneyimli isimlerinden oluşan “Danışma Kurulu” üyeleriyle bir araya geldi.
Bu toplantılarda değişim talebini dile getirenlerin olduğu gibi “devam etmesini” isteyenlerin de olduğu belirtiliyor.
Parti lobilerine göre Akşener eleştiri ve önerileri dinleyip not alıyor ancak istifa mı yoksa aday mı olacağı konusunda tartışma açmıyor.
Akşener'in kongre tarihini önümüzdeki hafta açıklaması bekleniyor ancak adaylık pozisyonunun netlik kazanmayacağı belirtiliyor.
“GİK, SEÇİMLERE TEK BAŞINA KATILMA KARARINI ALDI, SORUMLULUK SADECE AKŞENER'E VERMEZ”
İYİ Parti'de “değişim” isteyenler ile “Akşener'e devam” diyenler arasındaki tartışmanın önümüzdeki günlerde daha da kızışması bekleniyor ve kongrede bu iki kesim arasındaki rekabete sahne olacak.
Akşener'in devamını destekleyenler temel gerekçe olarak “İyi Parti'nin lider parti olduğunu ve Akşener'siz partinin sona ereceği” görüşünü belirtiyorlar.
Akşener'in devam etmesi gerektiğini savunan bazı parti liderleri, “serbest ve bağımsız seçimlere katılma” kararının Genel İdare Kurulu (GİK) tarafından verildiğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı, oylama sırasında mağdur edilmemek için oradan uzaklaştı. Neden sorumluluğu tek başına üstlensin ki? “Nasıl olsa Kongre karar verecek” diyor.
Bir parti lideri, seçimlerde tek başına kendilerini ortaya koymalarına rağmen “birinci parti olacağız” iddiasının dile getirilmediğini, istenilen sonuç alınamasa da Nevşehir'in kazanıldığını, ilçe ve belediye başkanlarının sayısının arttığını vurguladı. seçim sonuçları tartışmalı Ordu'yu kazanma ihtimalinin bulunduğunu, Akşener'in istifasını gerektirecek bir durumun bulunmadığını söyledi. “Bu partiye damga vuran lider Akşener'dir” diyor.
“İMAMOĞLU VE YAVAŞ'I ANLAMAK TEMEL HATALARDIR”
Ancak partinin seçim yenilgisinden sonra değişim olması gerektiğini söyleyen geniş bir kesim var. CHP ile ittifak kapılarının tamamen kapatılması ve Akşener'in seçim kampanyasında hükümet yerine CHP'yi ve özellikle Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı hedef alması temel hatalar olarak görülüyor.
Seçim yenilgisine yol açan bu faktörlerin yanı sıra, İYİ Parti'nin muhalefet tabanının AK Parti karşısında kazanma ihtimali en yüksek parti olarak gördükleri CHP'ye yönelerek partinin oylarında ciddi düşüşlere neden olduğunu da vurgulamak gerekiyor. özellikle büyük şehirlerde.
Bazı partililer, 81 il teşkilatından en az 60'ının CHP ile yerel düzeyde işbirliğini desteklediğini öne sürerken, parti yönetimi buna karşı çıkarak şunları söyledi: “Biz tabanı dinlemedik. 'Siz tabanı dinlemezseniz taban da sizi dinlemez' düşüncesini dile getiriyorlar.
“DEĞİŞİKLİK OLMAZSA PARTİNİN GELECEĞİ TEHLIKEDE OLACAK”
Parti içindeki bazı değişim yanlılarına göre, “Akşener aday olsa bile bu yenilgiden sonra yeniden cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürmesi zor olacak.” Partinin uzman ismi bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“2023 seçimlerindeki yenilginin baş aktörleri CHP ve İYİ Partiydi. CHP'de bir anlamda Kemal Kılıçdaroğlu'nun yetiştirdiği Özgür Özel ortaya çıktı, başkanlığı devraldı ve yüreğindeki acıyı yok etti. Seçimleri başarıyla kazanarak eski tartışmaları kapattı. Ama şimdi İYİ Parti ikinci bir yenilgiye uğradı. Bu yenilginin ardından bir değişiklik olmazsa partinin geleceği tehlikeye girecek. Dolayısıyla Akşener'e karşı çıkan herkesin kongreyi kazanma şansı yüksek.”
“SİYASET BU KADAR FAZLA ŞEYİ ALMAZ”
CHP'nin seçim başarısında iktidar partisine ve adayların tercihlerine gösterilen tepkinin büyük etkisi olduğunu savunan bazı partililer, Akşener'in kullandığı seçim dilinin seçmeni partiye yabancılaştırdığı görüşünde:
“Millet Akşener'in kullandığı dili hazmedemedi. Dün kucaklayıp övdüğünüz İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a çok ciddi ithamlarda bulunuyorsunuz. “Siyasetin bu tür zikzaklara tahammülü olamaz; bu durum büyük bir prestij kaybına neden oldu, ciddi bir güvensizlik yarattı.”
AKŞENER KARARI YAKINDA OLMAYACAK
Yakın çevresine göre Akşener, istifa ya da kongreye aday olma kararını açıklamakta acele etmeyecek, seçimleri ve partinin her kademesinin görüşlerini iyice analiz ettikten sonra kararını verecek.
Parti içindeki bir grup bunun nedenini “partinin başsız kalması durumunda iç çatışmaların yoğunlaşacağı” endişesine bağlıyor. Ancak hakim görüş Akşener'in “bekle-gör” politikası izlediği ve her ikisinin de şansını görmek istediği yönünde. rakiplerini ve kendisine verilecek desteği daha sonra adaylığını açıklayabileceğini söyledi.
Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleriyle bugün yapılacak toplantının yaratacağı atmosferin hem partinin yol haritasının netleşmesine hem de Akşener'in adaylığına etki edeceği belirtiliyor. Partide değişim umudu görmeyen bazı milletvekillerinin istifa edebileceği konuşuluyor perde arkasında.
KİMLER YARIŞABİLİR?
Akşener'in aday olması durumunda İYİ Parti lobileri de Akşener'in olası rakipleri konusunda aktif olacak.
İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, Balıkesir Milletvekili Turan Çömez, Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Grup Başkanvekili Erhan Usta partinin kulislerinde konuşulan isimler.
Akşener'in aday olmaması durumunda Buğra Kavuncu'nun adaylık yarışına katılması, Koray Aydın'ın ise aday olmaması durumunda rakip adayı aday göstermesi de muhtemel.
(BBC Türkçe)