Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 115 arttı

0

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret alanındaki önemli gelişmelerin yer aldığı “Türkiye'de E-ticaretin Geleceği Raporu”nu yayınladı.

Raporda e-ticaretin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), genel ticaret ve perakende ticaret açısından durumu ele alındı.

Bunun sonucunda geçen yıl Türkiye'deki e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde işlem sayısı ise %22,25 artarak 5,87 milyar adede ulaştı. Bu yıl e-ticaret hacminin 3,4 trilyon lira, işlem sayısının ise 6,67 milyar olması bekleniyor.

En büyük payı “ev aletleri ve küçük ev aletleri” aldı

2019 yılında e-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı %10,1 iken geçen yıl bu oran %20,3'e ulaştı. E-ticaret hacminin GSYİH içindeki payı %6,8 oldu.

Hacmin yüzde 51'i mal ve yüzde 49'u hizmetlerden oluşurken, kart işlem hacminin yüzde 63'ü mal ve yüzde 37'si hizmetlerden oluşuyor. En büyük pay ise 233 milyar lirayla beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörüne gitti. Bunu 135 milyarla elektronik ve 127 milyarla giyim, ayakkabı ve aksesuar takip ediyor.

E-ticaret işletmelerinin %76'sı şahıs şirketidir

Bakanlığın geliştirdiği metodolojiyle Türkiye'de illerin e-ticarete uyumuna ilişkin endeks oluşturuldu. Sonuç olarak e-ticareti en çok benimseyen iller; Bunlar İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli idi.

Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayısı geçen yıl 559 bin 412'ye ulaştı. Piyasalarda e-ticaret faaliyeti yürüten firma sayısı 540 bine yakın. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıtlı, web sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret yapan işletme sayısı 35 bini aştı.

Ülkedeki e-ticaret işletmelerinin yüzde 76'sı şahıs, yüzde 21'i limited şirket, yüzde 3'ü ise anonim şirketten oluştu. E-ticaretin en fazla gerçekleştiği iller ise İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak sıralandı.

Geçen yıl en yüksek işlem kasım ayında gerçekleşti

Bu sektörde faaliyet gösteren esnaf girişimcilerin yüzde 70,5'ini erkek, yüzde 29,5'ini ise kadın girişimciler oluşturdu. Çoğu e-ticaret girişimcisinin 25 ila 44 yaşları arasında olduğu tespit edilmiştir.

Geçtiğimiz yıl kampanyaların etkisiyle işlem hacmi açısından en yoğun dönem Kasım ayıydı. Söz konusu ayda e-ticaret hacmi yılın aylık ortalamasının %50 üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde 24 Kasım Öğretmenler Günü en yüksek işlem günlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

En fazla harcamayı 29 yaş grubundaki tüketiciler yapsa da satın almaların büyük çoğunluğu mobil uygulamalar üzerinden gerçekleşti.

– İstanbul en çok mal gönderen ve alan şehir oldu

Teslim edilemeyen mal sevkiyatlarının nedenlerine baktığımızda ilk sırayı %34,13 ile “müşteri sevkiyatı kabul etmiyor” olarak görüyoruz. İkinci sırada yüzde 26,43 ile “adresi bulamama” gelirken, en az görülen sebep ise yüzde 1,2 ile “hasarlı kargo” oldu.

En fazla mal sevk eden şehir yüzde 55,27 ile İstanbul olurken, onu Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri takip etti. En çok mal gönderen ilçe ise Bağcılar oldu.

En çok mal alan şehir ise yüzde 29,74 ile yine İstanbul oldu. Bunu Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli takip ediyor. En çok yükü alan ilçe ise Çankaya olarak kaydedildi.

E-ticaret yoluyla en çok satılan ürünlerden bazıları arasında ayakkabılar, cep telefonları, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar, fritözler, klimalar, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makineleri ve buzdolapları yer alıyor. Gıda ve restoran sektöründe meyve, sebze, çay, fermente içecekler, et, deniz ürünleri, yumurta, kahve, hamburger, kebap ve pizza ön plana çıkmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber